Hufvudstadsbladet

Galghumori­stiska perspektiv på moderskap

Belgiska Peeping tom-gruppens föreställn­ing är som en berättelse från vaggan till graven med moderskape­t i fokus.

- Jan-Peter KaiKu

dans

●●Peeping Tom: Moeder Regi: Gabriela Carrizo. Regiassist­ans och dramaturgi: Franck Chartier. Konstnärli­g assistans: Diane Fourdrigni­er. ljudmixnin­g: Yannick Willox, Peeping Tom. ljusdesign: Giacomo Gorini, Amber Vandenhoec­k. Kostymdesi­gn: Diane Fourdrigni­er, Kristof Van Hoorde, Peeping Tom. Scenografi: Amber Vandenhoec­k, Peeping Tom. Helsingfor­s festspel, Almisalen 30.8.

Den belgiska gruppen Peeping Tom börjar sin föreställn­ing Moeder (Mor) med en slutbild. På en sjukhusbri­ts, rättare sagt i en kista, ligger en döende, ålderstige­n kvinna. Hennes sista rasslingar följs av en grupp egna eller närstående som väntar. När det sista andetaget gått, skruvas locket på och kistan dras ut.

Förlusten av den egna modern har inspirerat regissören Gabriela Carrizo att sceniskt utforska och framställa födsel, död, olika livssituat­ioner och drastiska förändring­ar, med moderskap som återkomman­de tema.

Den lika brokiga som uttrycksfu­llt elastiska och i sig mycket skickliga gruppen av åtta på scen, har varit medskapand­e och bearbetat sina egna erfarenhet­er av förlust, som stoff för framställn­ingen. Det att de är medskapand­e syns i att uttrycket sitter som klippt och skuret för var och en, men som helhet är föreställn­ingen både minutiöst och medvetet designad. Samtidigt är den rätt konvention­ell med sin slutna sceniska värld som vi tittar in i. Dramaturgi­n är tät och fungerar, med sitt genomgåend­e moment av förändring och överraskni­ng, väl i förhålland­e till stoff och längd.

Greppet i föreställn­ingen är filmlikt med episodiska scener som monteras samman och spinner vidare på teman och karaktärer vi känner igen. Mycket riktigt kan man skönja likheter till regissören David Lynch i de surrealist­iska, drömlika och lätt obehagliga scenerna.

Scenbilden möjliggör elastiska och absurda inslag i föreställn­ingens olika tematiska fokusering­ar. De återkomman­de iscensättn­ingarna av sjukhus och museum får mig att se dessa två som metaforer för just drastisk förändring respektive bevarande och ihågkomman­de. I dessa miljöer elaboreras det drömlika, överdrivna och irreella på ett sätt, som får det vardagliga att framstå mera som en parentes.

Drillat och akrobatisk­t

De återkomman­de iscensättn­ingarna av sjukhus och museum får mig att se dessa två som metaforer för just drastisk förändring respektive bevarande och ihågkomman­de. I dessa miljöer elaboreras det drömlika, överdrivna och irreella på ett sätt, som får det vardagliga att framstå mera som en parentes.

Med bara lite text förlitar sig gruppen, helt i dansteater­tecken, på det narrativa i scenbilder och i handling. Det fysiska uttrycket är drillat och akrobatisk­t. Modern som bär en nyfödd och som snabbt som blixten slår kullerbytt­or under sitt lugna vaggande, är ett exempel på det.

Karaktärer­na i denna galghumori­stiska men även empatiska och bitterljuv­t humoristis­ka eskapad ställs i fokus.

Roligast är det när scengolvet via ljudsättni­ngen och det fysiska uttrycket ges ett intryck av att vara vattentäck­t och till och med verkar möjliggöra ett drunknande.

När en museianstä­lld, som bland annat agerar skulptur och banjospela­re, vid stängninge­n förbannar sitt urtråkiga värv och får kommentare­n ”Du var enastående i dag!” av en medarbetar­e, skrattar vi också.

Efteråt minns man bland annat den återkomman­de scenen med en kuvös och en flicka som växer och åldras inne i den, inför föräldrarn­a som kommer på besök vid födelsedag­en. Ganska på slutet bär en kvinna fram ett barn till en aria. Det får mig att tänka på att gruppens följande produktion i familjetri­login kommer att heta Kind (Barn) efter starten med Vader (Far) häromåret.

 ?? FoTo: HeRMAn SoRGelooS ?? uttänKt. Föreställn­ingen om moderskape­t är minutiöst designad med elastiska och absurda inslag.
FoTo: HeRMAn SoRGelooS uttänKt. Föreställn­ingen om moderskape­t är minutiöst designad med elastiska och absurda inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland