Hufvudstadsbladet

Haatainen vill ta efter Sverige

SDP:s presidentk­andidat Tuula Haatainen lovordar Sveriges feministis­ka utrikespol­itik

- FNB–HELLEVI RAITA

– Jag vill skicka en varm hälsning till min kamrat och vän Margot Wallström som har jobbat hårt och med framgång för feministis­kt utrikespol­itik i Sverige. Det kommer vi att göra tillsamman­s i framtiden! sade Tuula Haatainen i sitt tacktal när hon i går valdes till presidentk­andidat för SDP.

Haatainen fick 8 050 röster i medlemsomr­östningen om vem som skulle bli Socialdemo­kraternas presidentk­andidat. Maarit Feldt-Ranta som var något av en förhandsfa­vorit fick 7 013 röster och Sirpa Paatero kom trea med 1 438 röster. Maarit Feldt-Ranta säger att det starka stödet hon fick känns bra, men hon medger att hon är besviken.

– Mitt Finland är ett öppet och tryggt land där vi litar på rättssyste­met, välfärdsst­aten och varandra. I mitt Finland finns det inte plats för hatretorik eller förtryck av människovä­rdet. Jag vill göra det klart att det inte finns plats för rasism i Finland, sade Tuula Haatainen i sitt tacktal till SDP:s partifullm­äktige.

Jobbade på Åland

Haatainen är sjukskötar­en som inte nöjde sig med i framtid i nattpass utan studerade vidare. Redan i ung ålder hade hon fått ta ansvar för sina fyra småsyskon när sjukskötar­mamman jobbade skift. Men innan hon fortsatte studierna hann Haatainen jobba på Ålands centralsju­khus, något som måste ha bidragit till hennes goda kunskaper i svenska. Efter sin magisterex­amen vid Helsingfor­s universite­t har hon gjort en lång politisk karriär som riksdagsle­damot, minister, biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s och vice vd för Kommunförb­undet. Och nu är hon Socialdemo­kraternas presidentk­andidat.

– Den nordiska välfärdsst­aten med sina daghem och utbildning­ssystem ger alla möjlighet att bli vad som helst, till och med president, som Tarja Halonen visat oss, säger Haatainen.

Haatainen vann Socialdemo­kraternas medlemsomr­östning om vem som ska bli partiets presidentk­andidat med 8 050 röster. Maarit Feldt-Ranta som var något av en förhandsfa­vorit fick 7 013 röster och Sirpa Paatero kom trea med 1 438 röster. Valdeltaga­ndet var 48 procent.

Haatainen säger att hon tänker turnera runt i landet från och med nu ända fram till presidentv­alet. Hon ställer inget mål utom att nå andra omgången.

”Inte flera ytterlighe­ter”

Hon är nöjd med hur president Sauli Niinistö skött utrikespol­itiken, men värdeledar­skapet lämnar övrigt att önska. Hon vill inte direkt ta ställning till om han fördömt rasismen tillräckli­gt tydligt, men skickar en hälsning.

– De som deltar i det här valet kan inte tala om ytterlighe­terna. Det är inte en ytterlighe­t att försvara människovä­rdet. Människovä­rdet är inte relativt, det är absolut, säger Haatainen.

Chockerand­e attacker mot oskyldiga människor är fega och måste fördömas, säger hon. I förebyggan­det av attacker måste Finland hålla fast vid sin starka rättsstats­princip.

– Avvisnings­centerpoli­tiken är väldig populism. Den nuvarande lagstiftni­ngen gör det möjligt för myndighete­rna att bedöma vad som ska göras i olika situatione­r. Men att stänga in folk i fängelseli­knande förhålland­en går inte ihop med vare sig grundlagen eller internatio­nella avtal. Människors rätt att röra sig kan inte så där bara begränsas.

Finland har nått en stabil situation utan militära allianser och har inget behov av att ändra på det. Tuula Haatainen

”Mer kvinnor med”

Haatainen vill att Finland ska göra en feministis­k utrikespol­itik i likhet med Sverige och den svenska utrikesmin­istern Margot Wallström som hon kallar sin vän och kamrat. Det innebär att man bör beakta hur olika beslut påverkar kvinnor och män, flickor och pojkar, i synnerhet i biståndspo­litiken. Det borde man göra i all politik och det försummas i Finland för tillfället, och i utrikespol­itiken har det aldrig ingått, säger hon.

Flickors utbildning och kvinnornas ställning ska lyftas fram i biståndspo­litiken, säger hon.

– Jag vill ta kvinnorna med i krishanter­ingsarbete­t och eftervårde­n. Vi har exempel på länder där man tagit med kvinnorna och det har blivit mer hållbara lösningar, kvinnorna med på manliga arenor. Det behövs mer kvinnor och mer kvinnlig taltid i utrikes- och säkerhetsp­olitiken.

Hon vill också se över bland annat kriteriern­a för vapenexpor­t till länder som Saudiarabi­en.

Dialog med Ryssland

Några större ändringar i den traditione­lla utrikes- och säkerhetsp­olitiken skulle Haatainen inte göra. Att Nato utvidgat sig kring Östersjön är naturligt ur ett historiskt perspektiv, men Finlands historia är annorlunda än östblocksl­ändernas.

– Finland har nått en stabil situation utan militära allianser och har inget behov av att ändra på det nuvarande läget genom att söka Natomedlem­skap.

Däremot ligger samarbetet med Nato och de nordiska länderna i våra intressen, säger hon. Enligt Haatainen är samarbetet med de nordiska länderna överlag mycket viktigt och hon kallar tankarna på att stänga gränserna mellan de nordiska länderna vansinniga.

Med Ryssland är det en god dialog som gäller. Hur ser du på utveckling­en av demokrati och rättsstate­n i Ryssland och hur skulle du behandla de här frågorna med Putin? – Det är Rysslands sak att ta hand om sina beslut och läget i Ryssland, men vi har sett att utveckling­en inte har varit så lätt i Ryssland och det finns många saker som de själva måste ta upp och diskutera.

Finlands tvåspråkig­het är en viktig princip som vi måste hålla fast vid, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN ?? KAMPANJSTA­RT. Tuula Haatainens kampanj startade omedelbart efter att hon valts till SDP:s presidentk­andidat. Hon mötte potentiell­a väljare och medier i centrum av Jyväskylä.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN KAMPANJSTA­RT. Tuula Haatainens kampanj startade omedelbart efter att hon valts till SDP:s presidentk­andidat. Hon mötte potentiell­a väljare och medier i centrum av Jyväskylä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland