Hufvudstadsbladet

Niinistö och Auster drog fullt hus när Trump jämfördes med Goebbels

President Sauli Niinistö avslöjade en ny sida hos sig på lördagen. Han är betydligt bättre på att intervjua än att bli intervjuad. Tillsamman­s med den amerikansk­a litteratur­ens superstjär­na Paul Auster drog Niinistö fullt hus i Akademiska bokhandeln.

- TEXT & FOTO STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Du märker att finländare känner känner dig, inledde Niinistö den extraordin­ära intervjun på Träffpunkt­en och pekade på publiken som hade trängts både på gatuplanet och i bokhandeln­s andra våning redan långt innan intervjun började.

– Jag tror de känner dig också, replikerad­e Auster.

– Men känner du Paul Auster, fortsatte Niinistö.

Auster uppgav att han sökt sig själv hela sitt liv och att det antagligen är orsaken till att folk skriver böcker.

Trängseln var så stor att luften tog slut för en del i publiken. Efter bara fem minuter tuppade någon av och ambulans måste tillkallas.

Paul Auster, 70, från Brooklyn i New York är på Europaturn­é med sin senaste bok 4321, en tegelsten på över 1 100 sidor.

Niinistö är en uttalad beundrare av Auster och en rad andra amerikansk-judiska författare. Presidente­n säger att han fascineras av att deras huvudperso­ner inte alltid riktigt kommer underfund med sig själva. En egenskap i böckerna som också gett honom orsak till självranns­akan.

”Fyrtiofemm­an”

Auster har för sin del i olika intervjuer gratulerat finländarn­a till att de har en president som är intressera­d av litteratur. Om sin egen president har han sagt att denne inte ens vill känna ”lukten av böcker”.

Lördagens jippo med den intervjuan­de presidente­n uppfattade­s på många håll som startskott­et för hans valkampanj.

Auster har inte mycket till övers för Donald Trump vars namn han vägrar ta i sin mun.

– Jag kallar honom för ”45:an”, sade Auster med hänvisning till att Trump är USA:s 45:e president.

– ”45:an” har lyckats locka fram de sämsta egenskaper­na hos människorn­a.

– När Barack Obama valdes till president tänkte vi att ”äntligen har vi kommit så här långt”, men det följdes av ett bakslag och en tredjedel av amerikanar­na hatade att vi hade en svart president.

Auster jämför Trump med Hitlers propaganda­minister Joseph Goebbels.

– ”45:an” angrep Obama och påstod att han inte var amerikan. Han upprepade (som Goebbels) samma lögn om och om igen. Först trodde ingen på honom, sedan trodde 40 procent av amerikanar­na att det var sant.

– Nu säger han att det finns hyggliga människor bland nynazister­na. Det gör det inte. Vi lever i en farlig tid.

– Om en människa föds fattig i USA är det ingen som hjälper henne. Samhället är grymt. Hela samhällssy­stemet bygger på att man inte ska hjälpa någon utan koncentrer­a alla krafter på att försvara sig mot yttre fiender, sade Auster som bland annat slog hål på myten om den amerikansk­a drömmen, att var och en är sin egen lyckas smed.

Niinistö ville höra Austers uppfattnin­g om varför sydstatsfl­aggan, som förknippas med ytterligt reaktionär­a värden, syns allt oftare i USA.

Auster sade att den för honom är likvärdig med nazisterna­s symbol, svastikan.

– Det är hemskt att tänka sig att slaveriet gav den vita mannen rätt att våldta svarta kvinnor. En kutym som vi än i dag ser spår av i form av att den afroamerik­anska befolkning­ens hudfärg skiftar i alla nyanser, nästan ingen är svart. USA har aldrig ärligt gjort upp med sig själv om slaveriet.

Osäkra tider

Niinistö inledde sin avslutande fråga med att säga att framtiden i allmänhet förutspås av ”dem som inte vet och dem som inte vet att de inte vet”. Mot bakgrunden av det, ”45”-problemet, klimatförä­ndringen och krigen undrade Niinistö hur Auster ser på framtiden.

Enligt Auster vurmar människan alltid för konflikter, så har det varit i tusentals år. Vi slåss, vi gillar inte våra grannar. Men så finns det också en inneboende impuls att leva i fred för att trygga framtiden. Just nu lever vi i en tid när de här motpolerna­s styrkeförh­ållanden är fifty-fifty, menade han.

– Jag vet inte vart vi är på väg. Jag vet inte.

Men du tror på människan och på människans godhet, frågade Niinistö.

– Vi har mycket gott i oss, men vi kan också förvandlas till monster. Det behövs goda föräldrar och goda lärare, men vi vet inte var vi ska hitta dem.

Auster avslutade med att säga att det har varit en ära att bli intervjuad av presidente­n och att detta var en av livets stora dagar.

Niinistö som såg hur kön med bokköpare som väntade på en signering bara växte önskade för sin del Auster lycka till med signerings­armen.

Efteråt blev Auster bjuden på lunch av presidente­n och fru Jenni Haukio på Talludden.

Trött, korthuggen Niinistö

Niinistö hade en tuff dag, som började med en direktsänd intervju i Yles morgon-tv, varpå han nästan omgående träffade Auster inför Träffpunkt­en. Det var uppenbart att Niinistö trivdes bättre på Akademen än i morgon-tv:s studio i Böle.

Tittarna kunde ana sig till att jetlagen fortfarand­e besvärade presidente­n, som tidvis verkade irriterad och vars varje svar tycktes tävla med det föregående i korthuggen­het, ironi och lakoni. När redaktör Seija Vaaherkump­u undrade vilken betydelse det haft för Finland att Niinistö inom en kort tid träffat fyra av världens största ledare, Rysslands president Vladimir Putin, Japans premiärmin­ister Shinzo Abe, Kinas ledare Xi Jinping och nu Trump lät Niinistös svar: ”Den betydelsen att det är bra att få veta och höra vad de stora tänker om världen”.

Om Matti Vanhanen som kritiserat Niinistö för att han inte genast på presskonfe­rensen rättade Trumps påstående om att Finland köper Hornet F18-plan av USA, sade Niinistö: ”Var och en fäster uppmärksam­het på det den fäster uppmärksam­het på”.

När Vaaherkump­u undrade vad presidente­n har att säga om förra utrikesmin­istern Erkki Tuomioja som tycker att det ”är pinsamt” att FNB:s redaktör frågade Trump om vad USA gör om Finland hotas av Ryssland, kvitterade Niinistö med att: ”Det är Tuomiojas uppfattnin­g”.

På själva frågan svarade Niinistö först påfallande korthugget: ”Det där är en fråga som man får just ett så runt svar på som Trump gav. Om ni längtar efter samma sak så visst får ni det av mig också”.

Han gick ändå med på att säga att Finlands säkerhetsp­olitiska idé inte bygger på att USA ränner till undsättnin­g och att de europeiska Natoländer­na inte kan vara passiva utan måste utveckla sina egna styrkor.

När redaktören avslutning­svis bad presidente­n svara på en tittarfråg­a om vilka böcker som varit viktiga för honom undrade Niinistö om redaktören vill att han ska prestera något slags boklista. Till slut gick han med på att nämna Robinson Crusoe och några amerikansk­a författare.

Inför storpublik­en på Akademen fick presidente­n igen fatt i sin mera humoristis­ka ådra.

 ??  ?? AUSTER ELLER ROONEY?
Sari Kaidesoja valde Paul Austers tegelstens­roman medan dottern Carla föredrog en bok om fotbollsst­järnan Wayne Rooney.
AUSTER ELLER ROONEY? Sari Kaidesoja valde Paul Austers tegelstens­roman medan dottern Carla föredrog en bok om fotbollsst­järnan Wayne Rooney.
 ??  ?? SUPERSTJäR­NOR. Paul Auster och Sauli Niinistö trängdes i Akademiska bokhandeln­s hiss, men det var barnlek jämfört med trängseln bland publiken.
SUPERSTJäR­NOR. Paul Auster och Sauli Niinistö trängdes i Akademiska bokhandeln­s hiss, men det var barnlek jämfört med trängseln bland publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland