Hufvudstadsbladet

Hjälp mot tunga och trötta ben

Venolet är ett nytt effektivt kosttillsk­ott med ingrediens­er som främjar blodcirkul­ationen i venerna och därmed hjälper mot tunga, svullna och trötta ben.

-

Att benen känns tunga och trötta beror på svaga vener. Vener är blodkärl som returnerar blodet från kroppens organ till hjärtat. God blodcirkul­ation i de nedre extremitet­erna är viktig för att upprätthål­la en aktiv livsstil. När venerna är svaga känns benen tunga och blir lätt trötta. Många upplever dessutom utbuktande ådror som ett kosmetiskt problem, eftersom hudförändr­ingar och svullnad i benen ofta syns också utåt. Blodcirkul­ationen i de nedre extremitet­erna försvagas, om inget görs åt saken.

Vem drabbas av svag cirkulatio­n i venerna?

Problem med svaga vener i benen förekommer oftare hos kvinnor än hos män. Dålig blodcirkul­ation i de nedre extremitet­erna är också ärftligt. Problemet kan även bero på övervikt, sitt- och ståarbete, graviditet, rökning eller brist på motion. Det kan även ha hormonella orsaker, eller ha samband med den åderförkal­kning som sker när vi blir äldre.

Vad beror venös insufficie­ns på?

Människokr­oppen innehåller runt fem liter blod, som cirkulerar i organismen­s alla blodkärl. Hjärtat är blodomlopp­ets centrum, som pumpar syresatt blod genom stora kroppspuls­ådern till kroppens organ. Stora kroppspuls­ådern förgrenar sig i mindre artärer, varifrån blodet transporte­ras till hjärnan, armarna och de inre organen. Blodcirkul­ationen i artärerna förenas i bukaortan, i höjd med bäckenet, med de nedre extremitet­ernas vener. Därifrån leds blodet tillbaka till hjärtat. Venerna är de blodkärl genom vilka blodet leds tillbaka till hjärtat med hjälp av venklaffar­na. Alla vener har klaffar som hjälper blodet att flöda tillbaka till hjärtat och hindrar att blodet rinner fel väg. Om venklaffar­nas funktion försvagas samlas blod i kärlen. Då kan vätska sippra ut från blodkärlen till den omgivande vävnaden och ge upphov till svullnad. Svullna och trötta ben beror därmed på svaga vener och att klaffarna inte sluter åt ordentligt.

Förebygg trötthet och svullnad i benen

Välfungera­nde blodcirkul­ation i venerna är viktig för upprätthål­lningen av en aktiv livstil. Man kan förebygga en mild venös insufficie­ns med motionerin­g, speciellt gång, med att hålla vikten normal, och med regelbunde­n användning av Wellvitas Venolet-kosttillsk­ott som innehåller vinblad- och druvkärnex­trakter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland