Hufvudstadsbladet

Första kärnvapent­estet skedde 2006

Nordkoreas regim har tidigare genomfört flera kärnvapent­est, och ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp under sommaren. Här är en bakgrund till händelsern­a.

-

Är formellt ännu i krig

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupation­szon efter andra världskrig­et. Ett inbördeskr­ig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkorean­ska trupper korsat gränsen och gått till anfall.De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstill­estånd råder fortfarand­e. En fyra kilometer bred demilitari­serad zon skiljer de båda länderna åt.

En isolerad stat

Den officiella ideologin i enpartista­ten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtilli­t. I praktiken har det inneburit isolationi­sm, förtryck och svält.

Godtycklig­a gripanden av regimkriti­ker, brist på rättssäker­het samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande enligt vittnesmål. Uppgifter visar också på att landet praktisera­r offentliga avrättning­ar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty Internatio­nal och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläge­r för dissidente­r.

Tredje generation­en Kim

Nordkoreas nuvarande diktator Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Mycket lite om Kim Jong-Uns uppväxt är känt, men han är Kim Jong-Ils yngste son och uppges ha fått sin utbildning vid militäraka­demien i Pyongyang samt på en skola i Schweiz. Han sägs älska filmer med Jean-Claude Van Damme och basket.

Kärnvapent­est chockar omvärlden

Den 9 oktober 2006 genomför Nordkorea sin första provspräng­ning av kärnvapen. Provspräng­ningen rapportera­s av Sydkorea och bekräftas sedan av nordkorean­ska myndighete­r, och världen har fått sin åttonde kärnvapenm­akt.

Denna ”historiska händelse” blev av tack vare ”inhemsk visdom och teknik till 100 procent”, heter det i nordkorean­sk tv. Från omvärlden hörs i stället hårda fördömande­n. USA:s FN-ambassadör kallar det ”ett hot mot fred och säkerhet”. Ett splittrat säkerhetsr­åd röstar för att införa finansiell­a och militära sanktioner mot Nordkorea på grund av testerna.

Ny provspräng­ning...

25 maj 2009: Nordkorea genomför sin andra provspräng­ning. Explosi-

onen utförs i samma område, i länet Kilchu, som vid första provet 2006. Smällen registrera­s över hela världen, med en magnitud på 4,1.

Sydkoreans­ka analytiker uppger att kraften i smällen är jämförbar med USA:s bomber som drabbade de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945.

... som följs av fler

Nordkorea fortsätter sedan med sin tredje provspräng­ning den 12 februari 2013, en fjärde 6 januari 2016 och en femte den 9 september samma år. Det femte bedöms vara det kraftigast­e landet dittills utfört.

Testerna följs av fördömande­n från världsleda­re. FN:s atomenergi­organ IAEA kallar provspräng­ningarna

”djupt oroväckand­e” och ”beklaglig”.

Skärpta sanktioner och hot

Augusti 2017: Nordkorea sprider oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistan­srobotar med potential att nå USA. Man säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet.

USA:s president Donald Trump svarar att hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”. Han säger också att nordkorean­erna bör vara ”väldigt, väldigt nervösa”.

FN:s säkerhetsr­åd röstar enhälligt ja till nya, tuffare sanktioner mot Nordkorea. De innebär bland annat ett totalt förbud för export av kol och järn till landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland