Hufvudstadsbladet

Istanbuls stjärnkock återvänder till Finland

Intervju Rötterna finns i Finland. Så när den turkiske stjärnkock­en Mehmet Gürs blir top chef i Helsingfor­s i vinter kommer menyn att bestå av finländska råvaror med anatolisk twist.

- TEXT: ANNIKA Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN

– Hellre fun dining än fine dining, säger Mehmet Gürs och hugger tänderna i en maffig kanelbulle.

Mehmet Gürs har under de senaste tjugo åren byggt upp sin renommé som kock i Turkiet men också rest och föreläst världen över. Nu återvänder han till moderlande­t och bubblar av entusiasm.

– Det är både sentimenta­lt och roligt. Jag kommer hit för att jag vill det, inte för att jag måste det, säger han.

Mehmet Gürs föddes i Ekenäs. Mamma är finlandssv­ensk, pappa turk. Barndomens somrar tillbringa­de han hos mormor och morfar på ön i Hitis och härifrån har han idel angenäma matminnen.

På sommarön föddes intresset för att tillreda mat.

– Att laga mat var en hel process. På kvällen lade vi ut näten, på morgonen tog vi upp dem, putsade dem och tillagade den fisk vi hade fångat. När man har fått uppleva allt detta smakar maten extra gott.

– Rökt flundra och halstrad strömming var mina älsklingsr­ätter som liten.

Vad tyckte du inte om?

– Surströmmi­ng och gröt. När det gäller gröt handlar det mest om konsistens­en tror jag. Och grisfötter som vi brukade ha på julbordet klarade jag aldrig av.

– Den finska och svenska förkärleke­n för sås, ofta gjord på smör, förstår jag mig inte heller på. Sås förstör smaken – en riktigt bra köttbit behöver ingen sås.

Mormor och morfar lärde sitt barnbarn mycket annat än att lägga ut nät och röka fisk. Mehmet Gürs

skrattar när han minns förmaninga­rna vid matbordet.

– Mormor brukade säga att jag skulle äta med kniv och gaffel och inte stoppa fingrarna i munnen. Men den regeln gäller inte alltid på turkiska krogar.

Andrea på Georgsgata­n

Att äta med fingrarna blir tillåtet också på den krog i Helsingfor­s som Mehmet Gürs nu planerar för fullt. I Turkiet äter man gärna plockmat och den sedvänjan införs även här. Alla kring bordet delar på flera olika smårätter – mezes.

– Allt tycker man kanske inte om men kontraster­na erbjuder en fin, ibland oväntad, smakupplev­else, påpekar Mehmet Gürs.

Tillsamman­s med kocken Antto Melasniemi kommer Mehmet Gürs att driva restaurang Andrea som öppnar i hotell St George i februari. Melasniemi är känd från restaurang­er som Kuurna och Ateljé Finne och driver nu restaurang Kom.

– Andrea ska bli en krog med gemytlig atmosfär, en familjevän­lig restaurang där man har roligt och dit man kommer för att äta enkel men god mat. Det ska inte bli en krog som jagar stjärnor och stoltserar med löjliga finesser, tycker Mehmet Gürs.

– När jag var liten klädde vi upp oss om vi skulle till Knipan och äta söndagsmid­dag. Lyckligtvi­s är det inte så högtidligt att gå på restaurang längre.

Maten då?

På världsberö­mda krogen Mikla i Istanbul serverade Mehmet Gürs i början rätter som var inspirerad­e av läckerhete­r från hela världen. I dag är Mikla (döpt efter Miklagård som var vikingarna­s namn på Istanbul) känd för att servera delikatess­er från Turkiet och Mellanöste­rn.

På Andrea kommer Mehmet Gürs och Antto Melasniemi att utgå från finländska råvaror. Men smaksensat­ionen blir anatolisk, det vill säga det lilla extra kommer från kryddor från Anatolien i Turkiet.

– Tomaterna är visserlige­n inte lika goda här som i Turkiet. Men det finns otroligt fina råvaror i Finland – som fisk, vilt, bär och svamp.

– Kryddor, olja och vinäger kommer jag att ta med mig från Turkiet. I Turkiet smakar mat så mycket – maten är inte chilistark men det söta är sött och det sura är surt.

Medan Mehmet Gürs tuggar i sig det sista av kanelbulle­n filosofera­r han vidare kring kryddbland­ningar i det finländska och skandinavi­ska köket.

– Har du tänkt på att kanel, saffran och ingefära som används i bul-

lar,■lussekatte­r■och■pepparkako­r,■ alla■är■österländs­ka?

Mehmet■Gürs■etablerade■sig■i■ Turkiet■efter■längre■sejourer■i■Sverige■och■USA.■Han■har■varit■stjärna■i■flera■svenska■matprogram■i■tv■ och■han■har,■i■likhet■med■en■annan■ världsberö­md■kock■– Jamie Oliver –■föreläst■om■vikten■av■god■och■hälsosam■mat. Vad tycker du om kebabköken som finns i gatubilden världen över? Svaret■blir■en■fnysning.

–■De■serverar■kebab■som■är■oätbar■och■värre■än■hamburgarn­a.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? GRILLADE AUBERGINER. Mehmet Gürs förbereder en klassisk rätt på mezebordet.
FOTO: CATA PORTIN GRILLADE AUBERGINER. Mehmet Gürs förbereder en klassisk rätt på mezebordet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Krögarduo. Mehmet Gürs och Antto Melasniemi samsas vid grillen.
FOTO: CATA PORTIN Krögarduo. Mehmet Gürs och Antto Melasniemi samsas vid grillen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland