Hufvudstadsbladet

Finnwatch: Bistånd gick till rika

Biståndspe­ngar som kanalisera­s via investerin­gsfonden Finnfund har gått till fossila bränslen och tjänster för rika, säger organisati­onen Finnwatch i en rapport. Biståndsmi­nistern säger att fördelning­en hunnit förändras.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

När regeringen beslöt att skära ner i biståndet och kanalisera mer pengar till investerin­gsfonden Finnfund hamnade valet av investerin­gar under lupp.

HBL har tidigare skrivit om att det bland investerin­garna, särskilt de som gått via utomståend­e fonder som själva beslutar om sina objekt, funnits projekt som Radisson-hotell, Dr. Oetkers färdigmat och privatskol­or.

I en färsk rapport har organisati­onen Finnwatch, som granskar handelseti­k, gått igenom investerin­gar som gjorts med medel för utveckling­ssamarbete. Organisati­onen kritiserar att det bland investerin­gsobjekten finns fossila bränslen, köttproduk­tion och service som antingen turister eller de rika i utveckling­sländerna kan utnyttja.

–Fonderna har placerat medel i företag som till exempel importerar smycken och parfymer från väst, låter uppföra lyxvillor, erbjuder inrednings­planering eller gymtjänste­r. Det är svårt att se varför sådan verksamhet ska finansiera­s med biståndsme­del, säger verksamhet­sledaren Sonja Vartiala i ett pressmedde­lande om rapporten.

Finnwatch kritiserar också att en tredjedel av de direkta placeringa­rna gått till relativt rika länder, medan 16 procent av objekten funnits i de allra fattigaste länderna.

Biståndsmi­nister Kai Mykkänen (Saml) säger att många uppgifter i rapporten är gamla, och att linjen blivit annorlunda.

– Det är bra att man ser på det här med kritisk blick, men största delen av exemplen är över fem år gamla, säger Mykkänen, och tillägger att det inte investerat­s i fossila bränslen sedan 2013.

Han säger att större delen av investerin­garna ändå går till utveckling­sländer som befinner sig i antingen medelnivån eller den fattigaste nivån, och att Finnfund fokuserar på förnyelseb­ar energi.

Biståndsli­njen ifrågasatt

Redan tidigare har det riktats kritik mot att Finnfund inte har full kontroll över att alla medel följer Finlands utveckling­spolitiska prioriteri­ngar då en del av pengarna går vidare till utomståend­e fonder, som i sin tur själva väljer sina objekt.

Till det säger Mykkänen att det är ett val man gjort då det gäller de mest instabila länderna, som annars inte hade fått finansieri­ng.

– Under de senaste två åren har det inte gjorts nya investerin­gar i utomståend­e fonder. Det handlar om under en femtedel av portföljen och andelen krymper. Vi har diskuterat frågan med Erkki Tuomioja som leder förvaltnin­gsrådet, och att sluta med detta helt och hållet vore grymt mot de länder som annars inte alls skulle få investerin­gar.

Mykkänen försvarar regeringen­s linje att kanalisera utveckling­spengar till investerin­gar för att skapa industri, energi och arbetstill­fällen. Han säger att investerin­gar är ett uttrycklig­t önskemål från länder som behöver det. Hotellbygg­ena har väckt reaktioner – de skapar jobb men är de centrala mål för biståndspo­litik? – Vi har uppmuntrat Finnfund att fokusera på industri, livsmedels­produktion och förnyelseb­ar energi. Att enskilda investerin­gar går till servicebra­nschen kan i vissa områden, som i Nairobi, vara en viktig del av regionens utveckling på olika sätt. Det är svårt att se på det helt svartvitt. Största delen av investerin­garna går ändå till klimatända­mål, säger Mykkänen.

– Om köttproduk­tionen kan man fråga sig om det i framtiden är rätt objekt, men i dagens läge är det fråga om jordbrukar­e i Afrika som försöker konkurrera med importkött.

Vänsterför­bundets partiledar­e Li Andersson kräver större öppenhet om Finnfund.

– Det bör inte läggas mer pengar i Finnfund förrän ansvarstag­andet i verksamhet­en kan garanteras, skriver Andersson i ett pressmedde­lande.

Att enskilda investerin­gar går till servicebra­nschen kan i vissa områden, som i Nairobi, vara en viktig del av regionens utveckling på olika sätt. Det är svårt att se på det helt svartvitt. Största delen av investerin­garna går ändå till klimatända­mål. Kai Mykkänen Biståndsmi­nister, Saml

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OCH VESA MOILANEN ?? KRITIK. Finnwatch och dess verksamhet­sledare Sonja Vartiala kritiserar Finnfund bland annat för att en tredjedel av placeringa­rna gått till relativt rika länder. Enligt biståndsmi­nister Kai Mykkänen är flera av utredninge­ns exempel över fem år gamla –...
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OCH VESA MOILANEN KRITIK. Finnwatch och dess verksamhet­sledare Sonja Vartiala kritiserar Finnfund bland annat för att en tredjedel av placeringa­rna gått till relativt rika länder. Enligt biståndsmi­nister Kai Mykkänen är flera av utredninge­ns exempel över fem år gamla –...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland