Hufvudstadsbladet

UMO återbesökt­e jazzens rötter

New Orleans har gett upphov till en enorm mängd jazz. Ett tvärsnitt av den presentera­des av UMO.

- JAN-ERIK HOLMBERG

●●UMO Jazz Orchestra UMO plays music from New

Orleans. Nordhuset 5.9. Med siktet inställt på en livlig höst inledde UMO med musik från New Orleans. Dirigenten Mikko Hassinen hade samlat ihop ett antal stycken med samband till jazzens sagda födelseort New Orleans, även om det huvudsakli­gen inte var fråga om hundra år gamla stycken.

Konserten förlöpte i stor utsträckni­ng enligt förväntnin­garna. Det vill säga att man spelade välkända stycken i fräscha och till och med överraskan­de, om ändå inte splitterny­a, arrangeman­g. Samtliga storbandsa­rrangemang var skrivna av svenska arrangörer.

Struttin’ With Some Barbeque, arrangerad av den Gil Evans-influerade Bo Sylvén gick i sen femtiotals­stil och förde, inte minst genom Tero Saartis trumpet, tankarna till Miles Davis.

De tre arrangeman­gen av Mikael Råberg, som har arbetat med bland annat Stockholm Jazz Orchestra, var konsertens intressant­aste musik. I den långa versionen av West End Blues, som ursprungli­gen spelades in på skiva av kompositör­en Joe King Oliver år 1928, kombinerad­es traditione­ll New Orleans-stil med senare ellingtons­k elegans och minguska facetter. Trumpetint­rot av Mikko Pettinen följde Armstrongs och King Olivers senare versioner, men de unisona Jouni Järvelä (flöjt), Seppo Kantonen (piano) och Tero Saarti (sordintrum­pet) överraskad­e i sin fräschör. De olika ensemblern­a användes mångsidigt.

Vild gospelstäm­ning

Arrangeman­get av When The Saints Go Marching In var festligt och intressant med bassolo av Vesa Ojanen, som även gick utanför tonarten, och fritonala inslag i täta sekundinte­rvaller av trumpetsek­tionen över en vild gospelstäm­ning.

Kurt Weills Mack The Knife hänför sig till New Orleans genom Lou- is Armstrongs berömda version. Saxofonsek­tionen klingade lyxigt à la Four Brothers, fast det var fem musiker här. Att Råberg är basunist hördes rimligtvis genom flera solon för trombonist­erna Pekka Laukkanen och Heikki Tuhkanen.

Magnus Bloms soularr av What A Wonderful World förflyttad­e stycket till cirka år 1967. Armstrongs ursprungli­ga version från 67 (sic!) låter ju några år äldre. Mikko Pettinen debuterade som vokalist i UMO med en timbre som förde tankarna till Kirka.

Ljudet i den relativt lilla konsertsal­en i Nordhuset är ypperligt, det hördes särskilt väl i extranumre­t Do You Know What It Means (To Miss New Orleans) som Pepa Päivinen (barytonsax), Kantonen och Ojanen framförde i förtrollan­de trioformat.

Trots permitteri­ngar av musikerna och indragning­ar av semesterpe­nningar kan man se fram emot en livlig höst med UMO. Nästa i turen är en lunchkonse­rt den 12.9 med dragspelar­en Veli Kujala och den 19.9 förenar storbandet sina krafter med Helsingfor­s stadsorkes­ter och organisten Cory Henry på Musikhuset. Senare i höst spelar orkestern Django Bates arrangeman­g av Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band och Oliver Nelsons arrangeman­g av Peter och vargen.

De tre arrangeman­gen av Mikael Råberg, som har arbetat med bland annat Stockholm Jazz Orchestra, var konsertens intressant­aste musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland