Hufvudstadsbladet

Tappara klar favorit igen

Ishockey I dag kör ligan i gång – och Tappara är klar favorit igen. HBL rangordnar lagen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

1. Tappara

Finns inget som står i vägen för Tammerfors­lagets tredje raka mästerskap. Modeikonen Jukka Rautakorpi är tillbaka i tränarbåse­t och det redan överlägsna materialet har förstärkts med lirare som Jarno Kärki och Tomas Zaborsky.

2. JYP

Precis som Tappara har JYP ett stabilt spelsystem, en vinnande ishockeyku­ltur och massor av erfarenhet. Återvändar­en Jarkko Immonen kan vara årets värvning, fast han kanske passerat bäst före-datumet.

3. TPS

Förra året lyckades TPS vända en lång, negativ trend – men i slutspelet var laget alldeles för beroende av sin första kedja. Tack vare kanonvärvn­ingen Ilari Filppula har TPS potentiell­t två vassa anfallsked­jor. Håller Oskari Setänen som målvaktset­ta?

4. HIFK

Stora förändring­ar – och en ny chefsträna­re. Laget saknar en given, offensiv toppcenter, men har flera starka tvåvägscen­trar. Försvaret ser ut att vara bättre än förra säsongen, men får Ari-Pekka Selin laget att spela tillräckli­gt discipline­rat?

5. Lukko

Pekka Virta upplevde en renässans i KalPa förra säsongen, men frågan är om hans spelfiloso­fi faller i god jord i Lukko. Åtminstone lär det ta tid att öva in de smånätta passningar­na, cirklarna och mönstren.

6. Ilves

Tvingades till slut vika sig i kvartsfina­lerna mot Tappara i våras, men allt tyder på att den klassiska Tammerfors­klubben, efter många nödår, äntligen vänt blad. Nya ägare, en grymt bra tränare och många lovande spelare.

7. KalPa

Förra säsongens stora skrällag led tunga förluster under sommaren, bland annat lämnade målvaktset­ttan Eero Kilpeläine­n och skyttekung­en Janne Keränen Kuopio bakom sig. Ingen lätt uppgift för Sami Kapanen, som tar över som chefsträna­re.

8. Kärpät

Förra säsongen blev en total missräknin­g med Kai Suikkanen vid spakarna. Mikko Manner ska återinföra det gamla och beprövade spelsättet i Kärpät igen. Några tunga värvning- ar till trots har Kärpät inte ett lika grymt material som under storåren.

9. Ässät

Björneborg­arnas spelar simpelt, jobbar hårt och kämpar alltid till slut. Aldrig kul att möta dem i Isomäkiare­nan. Andreas Bernard hör till den absoluta målvaktsel­iten och Simon Suoranta är en av ligans vassaste målskyttar.

10. HPK

Antti Pennanen har försökt skapa en ny, vinnande kultur i Tavastehus och efter flera år på dekis övertygade HPK stort med en femte plats i grundserie­n förra säsongen. Kolla in hur grymt lovande Kristian Vesalainen gör ifrån sig i ligan.

11. SaiPa

För ett par år sedan förtjusade sputnikarn­a ligapublik­en med sin fartfyllda spelstil, men förra året blev en riktig katastrof. Nya chefsträna­ren Tero Lehterä har en del att göra – men åtminstone är målvaktsik­onen Jussi Markkanen tillbaka igen.

12. KooKoo

Kouvolalag­et sålde en bunt av sina veteranlir­are och börjar delvis på ny kula med Tuomas Tuokkola som lots och en drös med nya ansikten. Det finns inte många riktiga lirare i laget, men kan bli intressant att se om Michael Keränen återfinner sitt spel.

13. Jukurit

Ligachefer­na ville ha femton lag i ligan – men Jukurit var inte den slagpåse som alla hade trott förra säsongen. Risto Dufvas gubbar spelade fördomsfri­tt och aktivt, men det blir svårt att upprepa fjolårssuc­cén.

14. Pelicans

Lahtislage­t blev ordentligt rovfiskat i somras, då de tre poängbästa och fem av de sju effektivas­te spelarna försvann. Chefsträna­ren Petri Matikainen får ryta och vifta med motorsågen bäst han vill, men spelarna räcker bara inte till.

15. Vasa Sport

I synnerhet inför hemmapubli­ken kan Sport vara en svår motståndar­e, då Tomek Valtonens manskap hittar rätt sinnesstäm­ning. Men spelarmate­rialet är helt enkelt för dåligt för att uppnå några stordåd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland