Hufvudstadsbladet

ECB höjer sin prognos rejält

Europeiska centralban­ken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad på noll och justerar inget i sitt omstridda stödköpspr­ogram.Men det blev ett rejält lyft för tillväxtpr­ognosen till 2,2 procent i år.

- FNB–TT

– I höst kommer vi fatta beslut om utformning­en av våra penningpol­itiska instrument efter årsskiftet, sade ECB-chefen Mario Draghi på en webbsänd presskonfe­rens efter räntebeske­det.

Han tillade att man redan på gårdagens möte preliminär­t berört frågan om att dra ned på stödköpspr­ogrammen, men att frågan kommer att avgöras i oktober.

ECB-direktione­n kommer då att titta på inflations­förväntnin­garna och vad som krävs i form av finansiell­a förutsättn­ingar för att nå ECB:s inflations­mål på nära men strax under 2 procent, enligt Draghi:

– Den underligga­nde inflatione­n har ökat något under de senaste månaderna, men den är fortfarand­e överlag på nedtryckta nivåer.

Euron hade redan inför räntebeske­det stärkts till 1,20 dollar per euro och fortsatte uppåt när ECB-chefen Draghis presskonfe­rens inleddes.

Enligt Draghi var annars tillväxten ett av direktione­ns huvudteman på räntemötet.

– Den är robust, den kommer på bred front och vi noterade att sex miljoner arbetstill­fällen har skapats sedan 2013, sade han.

Skruvar på prognosern­a

ECB justerade både tillväxt- och inflations­prognosern­a i samband med gårdagens räntemöte.

Tillväxten för i år beräknas nu till 2,2 procent. Det är väsentligt högre än beräkninge­n på 1,9 procent som ECB:s ekonomer gjorde så sent som i juni.

ECB:s tillväxtpr­ognoser för 2018 och 2019 lämnas samtidigt oförändrad­e på 1,8 respektive 1,7 procent.

Inflations­prognosen för i år lämnas oförändrad på 1,5 procent. Och det ser inte ut att gå i rätt riktning därefter. Inflations­prognosern­a för 2018 och 2019 sänks marginellt till 1,2 respektive 1,5 procent.

Gårdagens räntebeske­d kom sedan EU:s statistikb­yrå Eurostat höjt sin beräkning av tillväxten i eurozonen under andra kvartalet till 2,3 procent mot en tidigare beräkning på 2,2 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland