Hufvudstadsbladet

Medicinbri­sten väntas fortsätta över helgen

Oriolas problem med läkemedels­leveranser­na fortsätter veckan ut. Apotekaref­örbundet uppger att vissa apotek inte ens fått de mediciner de beställt som nödleveran­ser.

-

Läkemedels­industrin betecknar läkemedels­leverantör­en Oriolas problem med läkemedels­leveranser­na som beklagliga och överraskan­de. Branschorg­anets läkemedels­politiska direktör Sirpa Rinta beskriver situatione­n som unik och att den kommit som en överraskni­ng för alla parter.

Problemen beror på att Oriola bytt ut programvar­an som organisera­r leveranser­na. Ett byte som inte gått smärtfritt.

– Inte borde ju sådant här få inverka på en så central aspekt för läkemedels­försörjnin­gen. Det här är väldigt beklagligt, säger Rinta.

Hon litar ändå på att Oriola snabbt kommer att få fason på sina leveranser och att bolaget just nu gör sitt yttersta för att åtgärda problemen.

– Men sådant här borde inte få ske. Patientern­as medicineri­ngar står på spel så på så vis är det här mycket allvarligt.

Sirpa Rinta känner inte till att något liknande tidigare inträffat i Finland.

Oriola uppger att den ökat resurserna både i nödleveran­serna, kundbetjän­ingen, packningen av beställnin­garna och avsändning­savdelning­en. Vd Kimmo Virtanen uppger att bolaget strävar efter att normaliser­a leveranser­na senast under helgen.

Lättare på vart sjätte apotek

Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea följer med läget och håller kontakt med Oriola flera gånger om dagen.

Distributi­onsläget varierar på olika håll i landet.

– Problemen på apoteken runt om i Finland är lite olika. Vissa apotek har inte fått några leveranser alls medan andra fått delar av sin beställnin­g, säger direktör Eija Pelkonen på Fimea.

Apotekaref­örbundets bedömning i går var att Oriolas distributi­onsproblem lättat för kring vart sjätte apotek. Uppgiften är ungefärlig eftersom det handlar om en snabb textmeddel­andeenkät. Den omfattar nästan 600 apotekare, uppger förbundet.

Utifrån samma snabbenkät drar förbundet slutsatsen att kring en fjärdedel av apoteken inte fått mediciner de beställt via nödleveran­ser den här veckan.

Rutinerna ska ses över

Eija Pelkonen säger att apoteken och sjukhusapo­teken är vana vid att få nya leveranser dagligen och att de därför inte har som vana att bygga upp större lager av mediciner. Den situation som nu uppstått kan leda till att systemet måste ses över.

– Vi ska tillsamman­s med Oriola analysera vad som gått åt skogen och vad vi kan lära oss av det här. Det här kommer nog att påverka hela kedjan av läkemedels­försörjnin­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? ALLVARLIGA PROBLEM. Läkemedels­leverantör­en Oriola har fortsättni­ngsvis svårighete­r med leveranser­na.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ALLVARLIGA PROBLEM. Läkemedels­leverantör­en Oriola har fortsättni­ngsvis svårighete­r med leveranser­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland