Hufvudstadsbladet

Forskare hittade generna bakom för tidig födsel

Prematurer Att födas för tidigt innebär stora hälsoriske­r för barnet. Nu har forskare identifier­at generna som styr graviditet­ens längd. – Det är en upptäckt som kommer att få stor betydelse, säger Bo Jacobsson vid Sahlgrensk­a akademin i Sverige.

- FNB–TT-JENS BORNEMANN nyheter@hbl.fi

En graviditet pågår oftast mellan 37 och 42 veckor. Men undantagen åt båda hållen är inte ovanliga – och kan vara farliga både för barnet och för mamman.

– Avvikelser i graviditet­slängd hos en människa resulterar i att det går sämre för barnen efter förlossnin­gen, framför allt för dem som föds för tidigt, säger Bo Jacobsson, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg.

–Tittar man runt i världen så föds 15 miljoner barn för tidigt per år. Det är den vanligaste orsaken till att barn dör innan fem års ålder och vi har väldigt lite som vi kan erbjuda för att förebygga detta.

Sex olika gener

Bo Jacobsson och kollegan Louis Muglia vid universite­tet i Cincinnati har lett en forskargru­pp som nu lyckats identifier­a sex gener som kan kopplas samman med graviditet­slängden. Tre av generna visade sig också ha koppling till sannolikhe­ten för att ett barn föds för tidigt.

Förhoppnin­gen är att de nya rönen ska kunna bidra till mediciner och behandling­ar för att minska risken för så kallad förtidsbör­d, det vill säga att barn föds före den 37:e veckan.

Också forskare vid Helsingfor­s universite­t och Uleåborgs universite­t har deltagit i forskninge­n.

”Stort genombrott”

Resultaten, som publiceras i ansedda tidskrifte­n New England Journal of Medicine, bygger på uppgifter om över 50 000 kvinnors graviditet­er.

– Det är ett jättestort genombrott som kommer att få stor betydelse, säger Bo Jacobsson till TT.

– Det ger oss en helt ny ingång för att förstå mänsklig graviditet­slängd. Och på längre sikt utveckla mediciner för att förebygga att barn föds för tidigt – och å andra sidan mediciner för när man verkligen vill att en förlossnin­g ska starta.

Han nämner spårämnet selen som ett exempel på hur upptäckten redan nu kan få praktiska konsekvens­er.

– Vi hittade en gen som är kopplad till selen och vet att i en del av Afrika, i Malawi, där man har som mest förtidsbör­d, är det också ett område där man har mycket selenbrist, säger han.

– Då ger detta oss en möjlighet att starta ett projekt med att ge selen till mammor och se om det minskar risken att föda för tidigt.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN ?? 15 miljoner barn för tidigt per år i världen. De nya rönen kan bidra till att risken för tidig födsel minskar.
FOTO: HBL-ARKIV / CATA PORTIN 15 miljoner barn för tidigt per år i världen. De nya rönen kan bidra till att risken för tidig födsel minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland