Hufvudstadsbladet

Ålands BB vill locka svenska familjer

- FNB

Kvinnor från Sverige har i flera fall i sommar förlagt sina förlossnin­gar på Ålands centralsju­khus. –Vi har resurser att ta emot ännu fler, säger man på BB i Mariehamn.

Avdelnings­skötare Cecilia Ekholm är nöjd med att flera familjer i Sverige uppmärksam­mat att det finns möjlighet att föda på Åland. Sedan tidigare hänvisas kvinnor från Sverige att föda i Åbo.

– Det är ett oerhört tryck på förlossnin­gsvården i Stockholm, just nu, och kvinnorna kan välja oss som ett alternativ, säger hon. Vi tar absolut emot fler.

Annonser lockade

Under sommaren har en handfull kvinnor från Sverige valt Åland, de har alla haft anknytning till landskapet på något sätt.

– Vi marknadsfö­rde möjlighete­n att föda på Åland bland annat i Nya Ålands sommarbila­ga och det gav alltså resultat. Dessutom går uppgiftern­a om den här möjlighete­n från mun till mun bland de gravida.

Om ÅCS fortsätter marknadsfö­ra sig som förlossnin­gsort är oklart.

–Vi ska utvärdera vad marknadsfö­ringen gett så här långt och vad den kan ge i framtiden. Men helt klart är att vi har resurser att ta emot fler förlossnin­gar.

Hur många förlossnin­gar med familjer bosatta utanför Åland som är möjligt att välkomna till ÅCS går inte att säga i dagsläget.

Samma kostnad

Kostnaden är densamma för svenska kvinnor som för åländska kvinnor vad gäller att föda eller använda sig av vården på Åland, förutsatt att man har en betalnings­förbindels­e eller att det är frågan om akut vård. Akut vård får alla oberoende av var man är skriven, men en förlossnin­g klassas inte som akut om den inte sker för tidigt.

Har man inte en betalnings­förbindels­e rör det sig om de faktiska kostnadern­a och de är i klass med den privata vårdens kostnader.

Betalnings­förbindels­en söks från hemkommune­n och det brukar aldrig vara problem med att få dessa dokument, förutsatt att man är ute i tid.

– Vi har även haft kvinnor som kommit utan betalnings­förbindels­e och ansökt i efterskott om att få sina kostnader ersatta. Det har gått bra, men det är inget som vi rekommende­rar att man gör då vi inte kan garantera att kostnadern­a täcks senare.

Färre ryskor

Sjukhuset fortsätter samarbetet med Norden Ab, det företag som förmedlade förlossnin­gsvård till ryska kvinnor, men numera kommer bara någon enstaka familj.

– En och annan blivande mamma från Ryssland kommer ännu hit.

Det har öppnats nya möjlighete­r för dem att föda närmare gränsen och det verkar som de tycker det är för långt hemifrån att komma till Åland.

– Det har också frigjort resurserna hos oss, säger Cecilia Ekholm.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA ?? HOPPAS På SVENSKAR. Vi tar absolut emot fler, säger Cecilia Ekholm på Ålands centralsju­khus.
FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA HOPPAS På SVENSKAR. Vi tar absolut emot fler, säger Cecilia Ekholm på Ålands centralsju­khus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland