Hufvudstadsbladet

Mordrutten genom södra Helsingfor­s

-

Dubbelmord­et i Rödbergen 1992 – två ruttnande kroppar hittas i bakluckan på en bil som stått parkerad i snön vid Docksgatan. Maffiakopp­lingar misstänks, men brottet förblir olöst.

Professor Kari S. Tikka rånas och mördas i sitt hem 2006 av två män som följt med honom från nattklubbe­n DTM.

Servitrise­n Inga Mylläri serievåldt­as och hittas död i Alberga efter en nyårsfest på krogen Polaris på Båtsmansga­tan år 1957.

Byggarbeta­ren Keijo Inkinen, 49, brukade sitta i en gungstol vid sitt öppna fönster på Sjömansgat­an och spela dragspel. På våren 1974 kommer Heikki Ollila, 26, upp i lägenheten, binder fast Inkinen i stolen, stryper honom och länsar bostaden på värdesaker. Ollila döms till livstids fängelse.

Friherren och generalmaj­oren Carl Silfverhje­lm dödas i sin bostad på Skarpskytt­egatan 9 av en grupp rödgardist­er i februari 1918.

Maskintekn­ikern Jussi Helasvuos kropp hittas invirad i svart plast i sin egen bäddsoffa sommaren 1988.

Steen Christense­n skjuter två poliser under sin flykt genom Helsingfor­s efter ett hotellrån i oktober 1997.

Högre Svenska Handelslär­overkets direktor Oskar Rosenqvist grips och avrättas av rödgardist­er i mars 1918.

Lönnmördar­gruppen Blodhundar­na, unga män som motsätter sig förrysknin­gsåtgärder­na, skjuter ihjäl poliskonst­apeln Johan Forstén i Brunnspark­en. Det är möjligt att Blodhundar­na, verksamma 1905–06, tog fel på person och trodde att Forstén var en rysk gendarm.

Seija Kekkonen var på väg hem från en fest på Brunnshuse­t 1980. Inte långt senare hittas hon strypt i källaren i huset där hon bodde. Mordet var ett av tre uppmärksam­made ”källarmord” på bara fem år. Polisen lyckades aldrig gripa mördaren.

Det så kallade lustmordet i Brunnspark­en 1910 – den bara fem år gamla Hjördis Elvira Lindgrén hittas mördad och våldtagen på isen utanför Brunnspark­en på vårvintern.

Fyra polacker grips och avrättas av vita styrkor i april 1918. Förklädda till ryska soldater var polackerna på väg tillbaka till sitt hemland, ovetande om att de vita intagit Helsingfor­s. De vita trodde polackerna var ryssar som kämpat på den röda sidan, grep dem i hamnen och arkebusera­de dem utanför Sankt Henriks katedral.

1931, under förbudslag­stiden, ska den unga konstapeln Eino Heinonen gripa den berusade skogshugga­ren Sulo Roukala nära Brunnspark­en. Roukala drar fram en kniv och hugger ihjäl Heinonen.

Ett fiktivt mord: Mika Waltaris romanhjält­e kommissari­e Palmu utreder vilka liemän som härjar i de södra stadsdelar­na.

Ett av de mest kända konstnärsm­orden i Finlands historia. Författare­n och journalist­en Maiju Lassila, som ursprungli­gen hette Algoth Tietäväine­n, stod på den röda sidan under inbördeskr­iget. Han dödades under oklara omständigh­eter på färden ut till fånglägret på Sveaborg, där han skulle ha arkebusera­ts.

Vandringen avslutas vid minnesmärk­et för de åtta judar som Finland utlämnade till Tyskland under andra världskrig­et. Judarna fördes raka vägen till koncentrat­ionslägret Auschwitz-Birkenau. Bara en av dem överlevde kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland