Hufvudstadsbladet

Armi flyr Irma

– Allt är förbommat, men slår orkanen till så blir det nog ingenting kvar av huset. Finlandsfö­dda Armi Sturges skyndade sig ner till Key Largo för att skydda sitt sommarhus mot annalkande Irma. Den värsta orkanen någonsin väntas slå till mot Florida på lö

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

Grannarna hjälpte till med att hänga för bastanta orkanlucko­r för fönster och dörrar. Alla lösa föremål, stolar, bord, kanoter har surrats fast.

– Bilköerna norrut är fruktansvä­rda. Bensinen är slut på mackarna längs vägen. Nu har jag äntligen hittat en som jag köar till, säger Armi Sturges, som kört hela natten norrut mot hemmet i Lantana, strax intill Lake Worth.

– Jag avvaktar läget här. Min dotter bor ett par kilometer från kusten så jag söker mig till henne om stormen når hit upp. Det är ändå bättre att vara ett stycke borta från kusten. Mina fönster i Lantana är dimensione­rade för orkaner av kategori tre.

Sturges har strax innan hört att evakuering­en av invånarna längs kusten i Palm Beach, strax norr om Lake Worth, har inletts.

– Klockan är nu 5.40 på morgonen, men här är redan fruktansvä­rt hett och fuktigt.

Det är inte ofarligt att röra sig på de amerikansk­a vägarna när folkmassor­na sätter sig i rörelse. Under orkanen Rita år 2005 dog över etthundra personer i sina bilar på grund av olyckor eller sjukdomsat­tacker när de flydde undan stormen.

Det var en av orsakerna till att myndighete­rna i Houston inte uppmanade befolkning­en att fly undan orkanen Harvey nyligen.

De flesta i Key Largo, en av de små städerna på det långsmala revet ner mot Key West, har sökt sig norrut.

– En granne sade sig stanna kvar, dumt nog.

– Om orkanen går lite mer österut så vore det bra. Kommer den över på västra sidan så blir vindarna förödande.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TVå DAGAR INNAN. Armi Sturges omgiven av döttrarna Cherie och Cheryl
för två dagar sedan.
FOTO: PRIVAT TVå DAGAR INNAN. Armi Sturges omgiven av döttrarna Cherie och Cheryl för två dagar sedan.
 ?? FOTO: ARMI STURGES ?? FöRBEREDD. Finlandsfö­dda Armi Sturges har bommat för fönstren och surrat alla lösa föremål på sommarhuse­t i Key Largo i Florida. Hennes ansträngni­ngar kan väga lätt om Irma landstiger.
FOTO: ARMI STURGES FöRBEREDD. Finlandsfö­dda Armi Sturges har bommat för fönstren och surrat alla lösa föremål på sommarhuse­t i Key Largo i Florida. Hennes ansträngni­ngar kan väga lätt om Irma landstiger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland