Hufvudstadsbladet

Nordea snart ett Åminne blott

-

●●Nyheten damp ner som ett inkassokra­v i brevlådan. Nordea tar sitt pick och pack och transferer­ar sig självt till Finland. För oss kunder känns det som en naturlig utveckling. Först avvecklar de bankkontor­en och flyttar över alla tjänsterna till webben, sedan skrotas kontantern­a, för att slutligen flytta utomlands. Det hela låter allt mer som en nödplan för en livskrisan­de medelålder­s man som drömmer om att ”downshifta” och jobba hemifrån. Och kanske stämmer den bilden med verklighet­en?

Visst, just nu diskuteras fördelarna med Finland som bankland med lägre resolution­savgifter, färre bankskatte­r och tillgång till stabilitet­en i det europeiska banksystem­et. Det skälls på den socialdemo­kratiska regeringen som muckat bråk med storbanken och som inte vetat bättre än att gå med på Nordeas krav. Det pratas skatteförl­uster, prestigefö­rluster, jobbförlus­ter och fördelar för opposition­en i det kommande valet nästa år.

Nästan alla förbiser det faktum att fyra personer i Nordeas ledning har gått på handelshög­skolor i Finland. De längtar hem helt enkelt till mumma, mommi och Mumin.

●●Det är inte helt okänt att direktörer sneglar på varandras löner eller att man jämför boende och statuspryl­ar. Men vad gör man när man redan har topplön, Rolexklock­a och yacht? Styrelseor­dförande Björn ”Nalle” Wahlroos har köpt paradvånin­gar i både Helsingfor­s och Stockholm, samt äger en friherrlig herrgård i Åminne. Det är en sak att ta Porschen ut till hästgården utanför stan, men att som Nordeas ledning dra det hela ett snäpp längre och i stället låta företaget pendla hem till dem borde skapa avund bland direktörer hela vägen till Wall Street.

Nu kommer Nalle Wahlroos kunna sköta en koncern med över 30 000 anställda utan att kliva ur ylletossor­na på Åminne herrgård med katten i knät och en kopp rykande hett örtte inom räckhåll. Det är status om något. Till och med Donald Trump var ju tvungen att flytta på sig till Vita huset.

Samtidigt är det lite som en mygga som försöker sluka en padda. Finanskonc­ernen Nordeas balansomsl­utning är tre gånger så stor som den finländska bruttonati­onalproduk­ten. När föregångar­en Nordbanken höll på att gå under vid finanskris­en 1990–94 förstatlig­ades den och runt 6,5 miljarder euro sköts till i olika räddningsp­aket. Det ansvaret hamnar nu hos finländarn­a och Europeiska bankunione­n. Men de farhågorna viftas idag bort med att Nordea är så stor att den inte kan låtas gå under – too big to fail. Lite grand som vissa direktörer­s egon.

●●Att den finländska regeringen myser går det inte att ta miste på i reaktioner­na på flytten. De har lyckats att snuva åt sig kronjuvele­n inom den svenska banksektor­n helt utan egen insats. Och det på bekostnad av ärkerivale­n Sverige. Det är nästan förvånande att inte Juha Sipilä redan har sprungit naken längs med Esplanaden för ett dopp i Havis Amanda-fontänen. För vad är ett guld i hockey-vm i jämförelse med Nordeas guldklirr i bankvalven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland