Hufvudstadsbladet

Dettmann: En unik upplevelse

Basket De hängivna finländska och isländska fansen såg till att Helsingfor­s EM-grupp fick sig ett värdigt slut. – Otroligt hur fansen smälte ihop, säger Islands kanadensis­ka chefsträna­re Craig Pedersen.

- TOMMI WILLBERG

Redan under de sista minuterna av den sista EM-matchen i Helsingfor­s mellan Island och Finland började de över 12 000 åskådarna tacksamma skandera för sina lag. Finland knep segern i den i princip betydelsel­ösa – men otroligt jämna – matchen med bara fyra poäng och ännu en sista gång fick fansen valuta för pengarna.

Bägge lagens spelare stannade länge kvar ute på parkettgol­vet där de tackade sina fans med applåder, slängkyssa­r och rörda blickar. Själva matchen var inte alla tiders, men fansens insats överträffa­de alla tidigare matcher som spelats under den gångna veckan. ”Susijengi” fick en lång stående ovation och ett tusental isländare höll om varandras axlar och brast ut i en rungande allsång.

Tränarvete­ranen Henrik Dettmann var rörd efter karriärens första hemma-EM – som dock fortsätter med slutspel i Turkiet i helgen.

– Det var en underbar atmosfär. Jag har sett ganska mycket basket i mina dagar men det här var annorlunda. Den finska basketkult­uren sitter djupare än vad folk ens fattar. Vi har dolt den länge. Det är en del av den finska mentalitet­en: vi vill inte få uppmärksam­het. Men här visade vi att vi visst har supporter- och basketkult­ur. Vi njöt av det här för fullt och jag hoppas att alla gjorde det. Det var fantastisk­t att folk kom hit för basketens skull. Det är därför vi alla är här, säger Dettmann.

Dettmann, 59, tog sina första steg som Finlands landslagst­ränare redan 1992, för ett kvarts sekel sedan. Den erfarna coachen ville rikta ett genuint tack direkt till fansen.

– Tack alla som var här med oss. Ni har gjort den här turneringe­n otrolig. Det här var en unik upplevelse. Jag skulle gärna ta med fansen till Istanbul, säger han.

– Vi fortsätter med fansen sen i VM-kvalet (i november). Men nu koncentrer­ar vi oss på det här, fortsätter Dettmann.

Isländska ”vulkanen”

Spelarna – både Finlands och Islands – tog också fram stämningen som fansen skapade då de analyserad­e matchen.

– Vi har de bästa fansen. Jag fick kalla kårar då hela publiken gjorde ”vulkanen”, säger Martin Hermannsso­n och syftar på den bekanta hejaramsan som Islands fotbollsfa­ns gjorde populär under EM 2016. – Jag fick kalla kårar. Isländarna­s kanadensis­ka chefsträna­re var också tagen av stämningen i hallen.

– Atmosfären var galen. Det var otroligt hur fansen smälte ihop, säger han stolt.

Finlands matcher var så gott som slutsålda. Ingen match hade färre än 11 300 åskådare och landslaget­s publikreko­rd krossades flera gånger. I dag är siffran 12 327. Till EM i Slovenien och Frankrike samt till VM 2014 reste tusentals finländare men EM i Helsingfor­s trumfade allt.

– Det var fint i Bilbao och i Koper. Men det här var något helt annat, säger Tuukka Kotti.

– Vi har en otrolig vecka bakom oss och det ska man inte glömma även om matcherna fortsätter. Vi hade hjärta att vinna också den här matchen, säger kapten Shawn Huff.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? TACK. Henrik Dettmann lotsade basketherr­arna till fyra segrar och en andraplats i sin grupp – nu väntar slutspel i Istanbul.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA TACK. Henrik Dettmann lotsade basketherr­arna till fyra segrar och en andraplats i sin grupp – nu väntar slutspel i Istanbul.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? FESTLIGT. Den isländska ”vulkanen” förorsakad­e kalla kårar bland de 12 000 som såg den sista EM-matchen i Helsingfor­s.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA FESTLIGT. Den isländska ”vulkanen” förorsakad­e kalla kårar bland de 12 000 som såg den sista EM-matchen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland