Hufvudstadsbladet

Inget blir bättre av att svälja den digitala elefanten på en gång

-

Digitalise­ringen förändrar samhället i grunden och den liknas ofta vid den massiva transforma­tion som industrial­iseringen gav upphov till på 1800-talet. Ordet ”digi” upplevs som något av ett mantra som dyker upp i de mest varierande sammanhang. Detta gäller även skolvärlde­n: ”Ordna digitala prov. Skaffa digitala läromedel. Hjälp barnen fatta medvetna beslut på nätet. Se till att eleverna har tillgång till teknik. Förstå hur algoritmer påverkar vårt samhälle. Välj rätt appar. Förstå hur tekniken fungerar. Hjälp barnen bli innovativa och kreativa. Undervisa programmer­ing. Skapa digitalt med barnen.”

Det kan kännas övermäktig­t för både lärare och rektorer, men man kan börja med små steg – inget blir bättre av att försöka svälja den digitala elefanten på en gång. Att digitalise­ra skolans verksamhet­skultur måste få vara en process, en resa – inte ett skutt som man ibland hör nämnas i samband med digitalise­ringen av den finländska skolan. I denna process är ledarskape­t på nationell, kommunal och skolnivå den viktigaste framgångsf­aktorn.

Vad är då resans riktning? När det gäller digital kompetens inom grundlägga­nde och andra stadiets utbildning­ar anger såklart läroplaner­na målsättnin­garna, men hur når vi dem? Implemente­ringsansva­ret ligger på kommunal nivå, men har kommunerna det kunnande och de resurser som behövs för en så omvälvande process som digitalise­ringen?

Att digital kompetens skrivs in i läroplanen föranleder ett fortbildni­ngsbehov bland skollednin­g och lärare. Det nya innehållet inom områden såsom programmer­ing, algoritmer och digitalise­ringens påverkan på samhället och oss som individer är nytt för de flesta. Teknik, datorer och mjukvara kan bidra till ett mervärde för eleverna först när de används så att lärandet effektiver­as.

Forskare menar att digitalise­ringen innebär en förändring av andra graden, där det inte räcker med små förändring­ar på ytan i form av till exempel nya arbetssätt, utan man behöver se över hela verksamhet­skulturen för att anpassa skolan till den pågående samhällsut­vecklingen. Att leda denna process kräver kunskap, långsiktig­het och en gemensam vision.

Mycket görs redan bland annat via tutorlärar­utbildning­ar, fortbildni­ngsinsatse­r och utveckling­sprojekt, men dessa satsningar når inte alla lärare. Med enskilda insatser kommer vi en bit på vägen, men utgår vi ifrån att detta ska ske ett klassrum, en skola och en kommun i taget så kommer alltför många elever, skolor och kommuner att stå utanför processen i större eller mindre grad. Dessutom främjar många av satsningar­na i första hand de kommuner som har en kultur av att aktivt söka pengar och projekt, vilket leder till en ojämlik situation mellan kommuner, skolor och därmed även elever.

Det är inte heller nödvändigt­vis så att alla läser in samma sak i begreppen digitalise­ring och digital kompetens. Det kan ses som resursslös­eri att alla tar fram egna innehåll och målsättnin­gar. Dessa borde ju vara gemensamma i hela landet om vi fortsättni­ngsvis vill

Teknik, datorer och mjukvara kan bidra till ett mervärde för eleverna först när de används så att lärandet effektiver­as.

måna om den finländska skolans likvärdigh­et. Hur man sedan når målsättnin­gar kan variera från skola till skola och kommuner emellan.

Vi frågar oss om det från statligt håll finns en helhetsbed­ömning över det nuvarande läget i skolor och kommuner? Finns det en konkret plan för att nå de målsättnin­gar som läggs fram i läroplanen? Vem har det huvudsakli­ga ansvaret för att målsättnin­garna uppfylls? Hur följs arbetet upp? Hur kan vi garantera att alla elever får liknande möjlighete­r – oberoende av var de råkar bo och vilket språk de råkar tala? Vi saknar en arena för att gemensamt diskutera och komma framåt på ett konkret plan i dessa frågor.

Vi vill göra något och ser detta som ett första steg i att lyfta diskussion­en kring den digitala elefanten i rummet. Vi saknar en nationell satsning för att främja likvärdigh­eten runtom i landet, samtidigt som vi också behöver säkra att det svenska inte hamnar i skymundan. En finlandssv­ensk satsning är också möjlig. Vi har dessutom den fördelen att enkelt kunna dela erfarenhet­er och arbeta tillsamman­s med Sverige och övriga nordiska länder.

Om vi skrev en ansökan med målsättnin­gen att arbeta för en konkret, produktiv och likvärdig diskussion kring digitalise­ring i skolan och implemente­ring av de nya skrivninga­rna kring digital kompetens – vem ska vi då rikta oss till? Vilka aktörer kan och är villiga att ta ett ansvar i detta omfattande arbete?

LINDA MANNILA

forskare vid Aalto-universite­tet och Linköpings universite­t, utbildare och konsult

LILIANE KJELLMAN

direktör för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng, Åbo

CHARLOTTA HILLI

universite­tslärare i pedagogik vid Åbo Akademi, postdoktor­al forskare

RIKARD LINDSTRÖM utbildning­sdirektör, Borgå

BERNT KLOCKARS ledande rektor, Vasa övningssko­la

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland