Hufvudstadsbladet

Mamma, pappa, barn på hal is

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

●●Din för evigt

Regi och manus: Visa Koiso-Kanttila. I rollerna: Vili Saarela, Olavi Angervo, Antti Luusuaniem­i, Pihla Viitala, Malla Malmivaara.

När föräldrar beter sig som barnrumpor tenderar barnen att ta stryk. Det är en gammal sanning som gör sig gällande även i Visa Koiso-Kanttilas Din för evigt (Kaiken se kestää), ett drama som utspelar sig mot en bakgrund av sjuttiotal­ets Uleåborg.

Religionen har i den här landsändan ett starkt fotfäste, men det gäller inte nödvändigt­vis för den i filmen aktuella gemenskape­n. För där mamma Marja (Pihla Viitala) är mån om att sonen (Vili Saarela) ber sin aftonbön – och överlag beter sig som folk – tar pappa Tapio (Antti Luusuaniem­i) gärna ut svängarna.

Det blir speciellt uppenbart när Vesa (Vili Saarela), stjärngoss­e för kvällen, klampar in på värsta togapartyt, bara för att överraska sin egen far med grannens Ulla (Malla Malmivaara). Frun i huset är allt annat än förtjust och sedan går det som det går, att Marja i stridens hetta tar sitt pick och pack.

Där lillasyste­r på förekommen anledning undrar vad en ”horbock” är för någonting vänder sig Vesa till gubben i övre våningen, med en from önskan om att föräldrarn­a inte skall skilja sig. Och se, så småningom lägger sig röken.

Så inte hos granngosse­n och bästa kompisen Kaarlo (Olavi Angervo), vars mamma (Malmivaara) flyttar ut för gott. Till Helsingfor­s av alla ställen.

Blek mot föregångar­na

Tematiskt är det mycket som för tankarna till Thomas Vinterberg­s Kollektive­t, med Lukas Moodyssons Tillsamman­s som kompetent stand-in. Och varför inte samtidigt dra en parallell till Zaida Bergroths Pojkarna från Skavaböle, låt sen vara att den otrygga uppväxtmil­jön i det fallet snarare handlade om psykisk ohälsa, modell ”mamma är trött”.

Dessvärre bleknar Din för evigt i jämförelse.

Där ungdansken Vinterberg bjöd in såväl humor som ironi, den puckade idealismen och de odiskade tallrikarn­a inte att förglömma, är Visa Koiso-Kanttila så mån om att banka in sitt budskap (läs: föräldrage­nerationen­s ansvarslös­het känner inga gränser) att de mänskliga konturerna suddas ut.

Inflyttnin­g till stan

Sedan hjälper det inte nämnvärt att man i filmen blandar in också den nya sköna urbaniseri­ngen, med allt vad det innebär av stadsplane­rare – Vesas pappa är arkitekt till yrket – som ser till att den gamla trähusbeby­ggelsen får ge plats åt modernare doningar (varpå rotlöshete­n ytterligar­e tilltar). Men gärna lyfter man fram lillkillar­na Saarela och Angervo, ett radarpar som ställer upp för varandra i vått och torrt. Om det så betyder att man kostar på sig lite tjuvröka och en improviser­ad fylla, som sig bör när det känns extra svårt.

Men även om man håller av och känner för killarna i stormens öga förtjänar deras föräldrar ingen större sympati. Och där tror jag filmen trampar snett, förlorar terräng.

 ?? FOTO: JOLLE ONNISMAA ?? DYSFUNKTIO­NELLA FöRäLDRAR. Barnen Olavi Angervo och Vili Saarela är dem man känner för i den inhemska
filmen Din för evigt.
FOTO: JOLLE ONNISMAA DYSFUNKTIO­NELLA FöRäLDRAR. Barnen Olavi Angervo och Vili Saarela är dem man känner för i den inhemska filmen Din för evigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland