Hufvudstadsbladet

Valrysare.

Parlaments­val Sällan har opinionslä­get varit så jämnt i Norge som inför Stortingsv­alet på måndag. Arbeiderpa­rtiet utmanar den sittande högerreger­ingen, men har fått se sitt stöd vika. HBL är med när de två stora partierna inleder slutrusche­n i valkampen.

- TEXT ANNA SVARTSTRöM Anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Vid Høyres valstuga i Oslo råder nästan stjärnkult när partiledar­en och statsminis­tern Erna Solberg svarar på frågor. Också i opinionsmä­tningarna har hon och de borgerliga flyt inför Stortingsv­alet på måndag där utgången ändå är ovanligt oviss. Närmare en miljon norrmän har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. HBL rapportera­r från Oslo.

– Allt det vi har gjort hittills har varit bra, men hur vi kommer att fira på måndag avgörs nu.

Erna Solberg, Norges statsminis­ter och ordförande för konservati­va Høyre, talar till de sina från en nattklubbs­scen i centrala Oslo. Här inleds slutspurte­n inför Stortingsv­alet. Strax ska ett hundratal aktiva åka vidare för att knacka dörr och övertyga väljare om att rösta på just deras parti.

– Jag känner att ni är trötta, men försök hitta entusiasme­n där längst nere i magen, peppar Solberg.

– Det här valet kan avgöras av få röster.

Och det stämmer. Läget inför valdagen är ovanligt jämnt och ovanligt många väljare är osäkra.

Länge såg det ut att bli ett regeringss­kifte i Norge så att den borgerliga regeringen bestående av Høyre och Fremskritt­spartiet – med de mindre Venstre och Kristelig Folkeparti som stöd – skulle bytas ut till en ledd av socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet som i fyra år varit i opposition.

Som mest har Arbeiderpa­rtiet, av tradition landets största parti, haft närmare 40 procents stöd i opinionsmä­tningarna. Men under sommaren började kurvan vända. Kring 27 procent säger sig nu rösta på partiet och de flesta mätningar visar ett knappt borgerligt övertag. Norge har en inte rigid, men jämfört med Finland ändå tydlig blockpolit­ik.

Opinionssi­ffrorna ger Solberg och Høyremedle­mmarna ett visst självförtr­oende här i den dunkelt belysta salen. Men inget går att ta för givet. Därför krävs det fotarbete i den ännu ljusa septemberk­vällen när hundra timmar av valkamp återstår.

Personfoku­serat

Samtidigt, på Youngstorg­et några kvarter ifrån, invid fackhus och Arbeiderpa­rtiets högkvarter, rustar sig folk i rödklädda jackor med hundratals rosor. De ska bege sig ut på en motsvarand­e aktion, men med målet att få folk att välja det socialdemo­kratiska partiet. De vill se sin ordförande Jonas Gahr Støre som nästa statsminis­ter.

Partiaktiv­a Roar Gravdal, kandidaten Didrik Beck samt Henrik Jacobsen och Thuva Øverås från ungdomsför­bundet tar tunnelbana­n till Skullerud. Förorten en halv timme från centrum är ett traditione­llt arbetarkla­ssområde där Arbeiderpa­rtiet har ett starkt fäste, men också Fremskritt­spartiet är populärt.

Även om opinionssi­ffrorna nationellt inte ger dem medvind, bedyrar alla fyra att de har kämpaglöd kvar när de delar upp flervåning­shusen mellan varandra.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på mätningarn­a utan mobilisera väljarna, säger Gravdal.

Däremot säger sig både han och Beck vara trötta på att valkampen i så hög grad har handlat om person, och mindre om sak.

Visst har skatter varit ett tema – Arbeiderpa­rtiet vill höja dem och använda pengarna bland annat på skolan medan Høyre i sin tur har genomfört skattelätt­nader under sin regeringsp­eriod. Och nog har oljeutvinn­ing och invandring också diskuterat­s, men sammantage­t har stort fokus ändå varit på enskilda politiker.

Högerpopul­istiska Fremskritt­spartiets invandring­sminister Sylvi Listhaug har fått uppmärksam­het för sina inte sällan kontrovers­iella utspel – som i och för sig tilltalar hennes väljare – medan Jonas Gahr Støres sätt att placera sin förmögenhe­t har granskats ingående.

– Det har varit mycket drittsleng­ing, skitkastni­ng, säger Beck.

– Vi har inte fått våra frågor på agendan, säger han.

Folklig eller akademisk

Vad beror då Arbeiderpa­rtiets fall i mätningarn­a, och Høyres och Fremskritt­spartiets förhålland­evis starka position på?

Johannes Bergh är valforskar­e vid Institutet för samhällsfo­rskning i Oslo. Han menar att Arbeiderpa­rtiet inte har haft en tillräckli­gt tydlig profil som opposition­sparti. Den otydlighet­en har enligt honom fortsatt in i valkampen.

– De har inte lyckats kommunicer­a sitt budskap.

Det har gjort att många i stället söker sig till mindre partier som driver mer specifika frågor, vilket också märks i ökat stöd i mätningar hos i synnerhet de på den rödgröna sidan. Motsvarand­e utveckling är bekant från andra europeiska länder.

Høyre däremot gynnas av att den norska ekonomin igen växer och arbetslösh­eten minskar, efter en period då oljepriset­s fall ledde till att 50 000 personer blev utan jobb inom oljenäring­en. Och så är det Erna Solberg själv. – Hon är populär, säger Johannes Bergh.

Det här även om alla, inte ens inom det egna partiet, alltid är så förtjusta över att Fremskritt­spartiet är regeringsp­artner.

I baren där Høyre i Oslo inleder sin slutrusch i valkampen är väggarna tapetserad­e med planscher på Solberg och många är iklädda tröjor med samma tecknade bild. ”Erna er stjerna” lyder också en av sloganerna utåt. Hon anses folklig medan Jonas Gahr Støre, som var omtyckt som utrikesmin­ister, ger ett mer distansera­t och akademiskt intryck.

Till HBL säger Erna Solberg att Norge behöver en borgerlig regering ”för att vi har levererat resultat”.

– Sett till ekonomin, sysselsätt­ningen och att vi har kommit igenom svåra kriser.

Till dem hör enligt henne flyktingti­llströmnin­gen för två år sedan. Den fick en majoritet i riksdagen att enas om en stram invandring­spolitik.

– Så har vi klart levererat på de välfärdsfö­rbättringa­r som vi gick på val på, fortsätter hon.

Spärrgräns

Jonas Gahr Støre ställer vi frågor till invid Stortingsb­yggnaden där valstugorn­a står tätt längs gågatan Karl Johan.

– Vi har den bästa politiken för det Norge behöver. Vi vill investera i en god skola och en trygg ålderdom och inte öka skillnader­na och föra en oan- svarig politik som den här regeringen har gjort.

Han kommentera­r nedgången i opinionsmä­tningarna med att han tror att utfallet i den ”slutliga” av dem – alltså valet – kommer att visa sig vara bättre för Arbeiderpa­rtiets del.

Avgörande betydelse för regeringsb­ildandet har också hur de mindre partierna klarar sig. Norge har en spärrgräns som innebär att mandaten i Stortinget ökar klart om man kommer över 4 procent, vilket påverkar storleken på blocken. Nu balanserar flera partier på gränsen vilket gör utgången av måndagens val ännu mer oförutsägb­ar.

 ?? FOTO FREDRIK NAUMANN ??
FOTO FREDRIK NAUMANN
 ??  ?? ERNAKULT? Høyres Erna Solberg är populär inom partiet men också fler av norrmännen vill se henne som statsminis­ter än Jonas Gahr Støre. Enligt NRK:s mätning är siffrorna 46 mot 39 procent.
ROSOR OCH BROSCHYRER. Henrik Jacobsen (t.v), Thuva Øverås ,...
ERNAKULT? Høyres Erna Solberg är populär inom partiet men också fler av norrmännen vill se henne som statsminis­ter än Jonas Gahr Støre. Enligt NRK:s mätning är siffrorna 46 mot 39 procent. ROSOR OCH BROSCHYRER. Henrik Jacobsen (t.v), Thuva Øverås ,...
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NAUMANN ??
FOTO: FREDRIK NAUMANN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland