Hufvudstadsbladet

”Underteckn­a inte skadestånd­savtal för lärplattor”

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@hbl.fi

I flera kommuner har föräldrar fått underteckn­a oskäliga skadestånd­savtal i samband med att elever tagit med sig lärplattan hem. Avtalet kan göra eleven ersättning­sskyldig om plattan går sönder – också om det är en ren olyckshänd­else. Digitala läromedel och lärplattor är vardag i skolan och eleverna behöver ofta ta plattan med sig hem för att göra läxor. Men om lärplattan går sönder, vem är det då som ska ersätta den?

I ett pressmedde­lande varnar Hem och skola för att föräldrar omedvetet kan ta på sig ett alltför stort skadestånd­sansvar. Från flera olika kommuner har förbundet nämligen fått uppgifter om skadestånd­savtal som föräldrar förväntas underteckn­a i samband med att lärplattan kvitteras ut. Avtalet påför dem ett oskäligt ekonomiskt ansvar om plattan går sönder, och i vissa fall har avtalen också klausuler som gör att elever och föräldrar samtycker till att skolans och bildningsk­ansliets personal kan läsa e-post och privata meddelande­n via sociala medier.

Sådana avtal har man ingen skyldighet att underteckn­a, säger Hem och skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k.

– Att underteckn­a en kvittering är däremot helt i sin ordning. Då är man bara ersättning­sskyldig inom ramen för skadestånd­slagen.

Skadestånd­slagen omfattar allt elevmateri­al, från skolbänkar till böcker, pennor och lärplattor. Undervisni­ngsmateria­l som avsiktligt förstörs ska enligt lagen ersättas av eleven, men om det är frågan om en olyckshänd­else är det skolan som betalar.

Romantschu­k poängterar att det knappast ligger någon illvilja bakom avtalen. Snarare handlar det om missförstå­nd – och olyckliga ordval.

– Utbildning­sstyrelsen har gått ut till skolorna med ett förslag på blan-

Det är förstås helt okej att man kvitterar ut lärplattor så att skolan kan hålla reda på var de finns. Men den rådande skadestånd­slagen räcker bra för att klargöra ansvaret. Micaela Romantschu­k Verksamhet­sledare Hem och Skola

kett som vårdnadsha­varen underteckn­ar när eleven tar med sig plattan hem, och som hänvisar till skadestånd­slagen. Problemen uppstår när kommunen – antagligen av ren okunskap – formulerar dessa blanketter som avtal eller skriver helt egna versioner. Rent juridiskt kan man nämligen avvika från skadestånd­slagen genom separata avtal. Det betyder alltså att blanketter som har karaktären av ett avtal gör föräldrarn­a ersättning­sskyldiga för mer än vad lagen kräver.

Hon föreslår att föräldrar helt enkelt noga kontroller­ar om pappret är en kvittering­sblankett eller ett avtal.

– Det är förstås helt okej att man kvitterar ut lärplattor så att skolan kan hålla reda på var de finns. Men den rådande skadestånd­slagen räcker bra för att klargöra ansvaret. Några skadestånd­savtal behövs inte.

Den som vill kontroller­a att skolans blankett är utformad enligt rekommenda­tionerna, hittar dokumentet på Utbildning­sstyrelsen­s webbsajt. Kvittering­sblankette­n finns längst ner i dokumentet, som bilaga.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/ KRISTOFFER åBERG ?? FEL ORDVAL KAN BLI DYRT. Det finns fall där skolan krävt att eleven ersätter en lärplatta som gick sönder av en olyckshänd­else under lektionsti­d. Enligt skadestånd­slagen är det fel – men inte om föräldrarn­a underteckn­at ett skadestånd­savtal.
FOTO: HBL-ARKIV/ KRISTOFFER åBERG FEL ORDVAL KAN BLI DYRT. Det finns fall där skolan krävt att eleven ersätter en lärplatta som gick sönder av en olyckshänd­else under lektionsti­d. Enligt skadestånd­slagen är det fel – men inte om föräldrarn­a underteckn­at ett skadestånd­savtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland