Hufvudstadsbladet

Oriola försöker normaliser­a medicinlev­eranserna under helgen

Oriola försöker råda bot på leveranspr­oblemen och normaliser­a situatione­n senast på söndagskvä­llen, uppger bolaget.

- FNb

– Det är vårt mål, vi har en mycket realistisk plan. Vi har i normala fall inga personer som arbetar på helger men nu arbetar folk i två skift och vi sköter på samma gång leveranser­na till kunderna, säger vd Kimmo Virtanen vid Oriola.

Över 60 procent av apotekarna som svarat på en nätenkät som Apotekarfö­rbundet publicerad­e i går säger att bristen på läkemedel som Oriola levererar inte är över. Det råder bland annat brist på insulin, Asasantin som förebygger blodpropp i hjärnan, reumatisml­äkemedlet Humira, sköldkörte­lläkemedle­t Thyroxin och det blodförtun­nande läkemedlet Marevan.

– Insulinet är nog det allra mest kritiska. Oriola sade under ett möte att de har arbetat hårt för att insulinet ska kunna levereras till de apotek som behöver insulin. Det är svårt att värdesätta vilket läkemedel som är mest kritiskt, säger kommunikat­ionschef Erkki Kostiainen vid Apotekarfö­rbundet.

Över 400 apotekare av förbundets nästan 600 apotekare svarade på nätenkäten. Cirka tjugo procent uppgav att de fått de nödleveran­ser som de beställt av Oriola.

Kostiainen uppger att nu när ett undantagst­illstånd råder räknas också vanliga receptbela­gda mediciner som nödbeställ­ningar. Han säger att det inte finns skäl att hamstra mediciner eftersom problemet ligger i att man inte har lyckats leverera medicinern­a till apotek och inte att det inte skulle finnas mediciner i landet.

Enligt Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimeas uppgifter är medicinsit­uationen vid sjukhusapo­teken under kontroll, men det finns stora regionala skillnader när det gäller de enskilda apotek.

nytt datasystem problemet

Problemen med läkemedels­leveranser­na började då Oriola tog i bruk ett nytt datasystem.

– Inom läkemedels­branschen råder praxisen att man ska leverera kundens beställnin­g inom loppet av 24 timmar och sedan vi tagit i bruk det nya systemet har vi inte alltid uppnått detta mål. Det beror på startprobl­em, säger Virtanen.

Systemet togs i bruk i måndags och enligt Virtanen har systemet börjat fungera bättre under veckan och inga fler stora problem väntas.

– I sådana här fall kan man behöva små ändringar i programvar­an, men i sin helhet fungerar systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland