Hufvudstadsbladet

Tolv misstänkta för handel med amfetamin via Tor-nätet

Centralkri­minalpolis­en (Ckp) har avslöjat en stor narkotikah­andelsorga­nisation som misstänks ha sålt amfetamin via det anonyma tor-nätverket.

- FnB

Sammanlagt misstänker polisen att 1,5 kilogram amfetamin sålts vidare på nätet. Enligt CKP salufördes också marijuana, ecstasy och Subutex.

Det finns tre huvudmisst­änkta i fallet: en 38-årig man från Vanda och en 54-årig kvinna från Helsingfor­s misstänks ha skaffat amfetamin av en 40-årig man från Tusby. Mannen från Vanda misstänks ha lagt upp försäljnin­gsannonser på Tor-nätet och levererat narkotikan till kunder i huvudstads­regionen.

Sammanlagt tolv personer misstänks för grova narkotikab­rott och för narkotikab­rott i samband med fallet.

–En ganska typisk narkotikab­rottsorgan­isation har varit i farten. Man har haft kontakt med olika mellanhänd­er, allt från importörer­na till dem som köper en stor sats och säljer vidare och sedan de som säljer direkt till användarna, säger kriminalko­mmissarie Susanna Arppe till FNB.

Den ekonomiska vinningen ligger på tiotusenta­ls euro.

Enligt polisen misstänks Vandamanne­n och Helsingfor­skvinnan ha försökt skaffa ytterligar­e ett kilo amfetamin av Tusbymanne­n i maj.

Det anonyma Tor-nätverket döljer bland annat var och vem nätanvända­ren är. Arppe säger att internet är en allt vanligare kanal för narkotikah­andel och att det är stora volymer som säljs via nätet.

Att narkotika säljs via Tor-nätet är enligt Arppe ännu ett ganska litet fenomen och att fallet som nu avslöjats är betydligt större än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland