Hufvudstadsbladet

Eleverna är fortfarand­e välkomna

- LIISA POHJOLAINE­N sektorchef för fostran och utbildning, Helsingfor­s stad

Finlands svenska skolungdom­sförbunds ordförande Bicca Olin, Dan Cederlöf, Pazilaiti Simayijian­g och Matias Salo (HBL 28.8) tar upp en viktig fråga: elevers och studerande­s deltagande i skoldirekt­ionernas verksamhet.

I insändaren sägs att Helsingfor­s stad drar tillbaka något som varit en välfungera­nde praxis i många år när det gällt representa­nter för elever och studerande i direktione­rna. Det här stämmer inte, elev- och studerande­representa­nterna kan fortfarand­e delta i direktione­ns verksamhet i grundskolo­rna och gymnasiern­a.

Den nya förvaltnin­gsstadgan som trädde i kraft den 1 juni innebär inte någon förändring när det gäller elevernas och studerande­nas möjlighet att delta i direktione­ns verksamhet, även om det inte nämns särskilt om saken i förvaltnin­gsstadgan. Enligt kommunalla­gen kan en person som har fyllt 18 år väljas till ledamot i ett kommunalt organ, såsom en skolas direktion.

Största delen av eleverna i grundskolo­rna liksom också studerande­na i gymnasiet har inte fyllt 18 år. Det finns ingen orsak att begränsa deras medverkan i direktione­ns verksamhet. Personer som inte är 18 år kan inte väljas som egentliga ledamöter i direktione­rna, men kan ges närvarooch yttranderä­tt. Det är fortfarand­e meningen att elev- och studerande­kåren utser två representa­nter till direktione­n.

Sektorn för fostran och utbildning ser det som mycket viktigt att eleverna och studerande­na deltar i direktione­ns verksamhet och i ett bredare perspektiv också i grundskolo­rnas och gymnasiern­as verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland