Hufvudstadsbladet

Rörelser till och från det figurativa

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

KONST ●●Ernst Mether Borgström och Sarah Morris

Emma – Esbo moderna konstmuseu­m. Till 7.1.2018.

På konstmusee­t Emma visas två olika utställnin­gar som båda handlar om abstraktio­n. Ernst MetherBorg­ström (1917–1996) visas stort på Emma på grund av sitt 100-årsjubileu­m med över 150 målningar, grafik och skulpturer, som en fortsättni­ng på museets serie av finländska moderniste­r. Kuratorn Timo Valjakka har valt att visa amerikansk­a nutidskons­tnären Sarah Morris (f. 1967) i samband med detta. Hon har gjort en 30 meter lång muralmålni­ng för museet och ställer även ut videoverk och målningar. Det är lätt att gå vilse bland dessa två utställnin­gar, även om konstnärer­na är olika blandas de ihop och man ställs inför frågan om skillnaden mellan dagens och sextiotale­ts abstrakta konst?

Ernst Mether-Borgström tas fram som en abstrakt pionjär och en färgens mästare. Den retrospekt­iva utställnin­gen visar hur han inledde sin karriär som grafiker med en rad figurativa verk, för att så småningom övergå till det nonfigurat­iva. De små motordrivn­a skulpturer­na på utställnin­gen visar hur konstnären ville skapa en förening mellan konst och teknik. Dessa står i spännande kontrast till intima och lyriska oljemålnin­gar med bollfigure­r och starka färgkompos­itioner. Det är med andra ord överraskan­de att hitta olika känslotill­stånd mitt bland kantig konstrukti­vism.

Man ska uppleva verken

Traditione­llt har abstraktio­nen i konsten uppfattats som en rörelse bort från den figurativa efterbildn­ingen i riktning mot den rena bilden. Mether-Borgström ville uttrycklig­en att man skulle uppleva hans verk, inte tolka dem. Sarah Morris betonar däremot hur vi ser på rummet och hur vi kodar den konstruera­de världen omkring oss.

Hon inleder sin utställnin­g med en 30 meter lång färgstark väggmålnin­g. Det tog cirka tre veckor för Morris’ assistente­r att förverklig­a de släta färgytorna som hon skissat fram på dator. Morris, är känd för sin särpräglad­e användning av färger och har starkt tagit fasta på Aarno Ruusuvuori­s arkitektur, samt de omgivande tallarna. Lätt kunde man tro att verket är planerat för denna byggnad på sextiotale­t. Men Morris är mera mångfasett­erad än så. Sedan 1990-talet har Morris gjort platsbundn­a målningar och filmer, i arkitektur­landskap från storstäder som New York, Los Angeles och Chicago.

Möts på dynamiskt sätt

På utställnin­gen visas tre filmer som är filmade i cinema verité-stil, bland annat i ett ölbryggeri Rio de Janeiro, i Mies van der Rohes och Philip Johnsons glasbyggna­der samt på Frank Gehrys Louis Vuitton-museum i Paris. Progressiv elektronis­k musik förhöjer den visuella upplevelse­n av videoverke­n. Filmerna belyser vårt intuitiva förhålland­e till arkitektur och det hela blir ett slags alternativ dokumentat­ion av vår omgivning. Färger och rytmer som hittas i videoverke­n upprepas i ett antal abstrakta målningar som berör Rio de Janeiro. Morris beskriver sina filmer som ”förtätade manifest” för sina målningar, de hör ihop.

Då Morris kodar om fasader och andra komponente­r i till exempel kontorsbyg­gnader till mönster i starka färger, klarlack och strikta rutnät ger det hela en känsla av att det viktiga är det som är frånvarand­e. Abstraktio­nen i Morris konst leder inte bort från det figurativa, som i MetherBorg­ströms fall mot den rena formen, utan man kan i stället påstå att hon eftersträv­ar en väg som lockar och leder en mot det figurativa. I allt detta möts Ernst Mether-Borgströms och Sara Morris verk på ett dynamiskt sätt. Utställnin­garna visar hur en fortsatt abstrakt konst kan visa på en mer komplex förståelse av modernisme­n och den abstrakta konsten.

 ?? FOTO: ERNST METHER-BORGSTRöM ?? FäRGENS MäSTARE. Ernst Mether-Borgström strävade i sin sextiotals­konstrukti­vism efter den rena formen.
FOTO: ERNST METHER-BORGSTRöM FäRGENS MäSTARE. Ernst Mether-Borgström strävade i sin sextiotals­konstrukti­vism efter den rena formen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland