Hufvudstadsbladet

Låt dig överskölja­s!

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

●Tight, koreografi Joona Halonen, dans Arttu Palmio, Marika Peura, Guillermo Sarduy och Katri Soini, ljuddesign Tuuli Kyttälä, rumsdesign Salla Salin, ljusdesign Johannes Hallikas, dräkter Minttu Vesala, produktion Zodiak, Cirko och Joona Halonen. Cirko, 8.9.2017.

Cirkuskons­ten brukar präglas av ett visst element av fara, denna gång inlånad även i nutidsdans­en. I Joona Halonens koreografi Tight får de fyra dansarna sällskap av en vajer, som element så stark att man nästan börjar betrakta den som en av dansarna. Vajern är tajt och skarp, emellanåt hotfull och grym. Ändå finns hoppet starkt närvarande, helheten blir inte mörk på ett tröstlöst sätt. Snarast känner man sig berörd av det djupt mänskliga, och då verket tar slut sitter publiken andäktigt helt tyst.

Det androgyna dansargard­et är klädda i dräkter som påminner så till den grad om fångläger att de inte undgår att kittla fantasin åt det hållet. Dansarna gör ett starkt jobb. Blickarna dras oundviklig­en till erfarna Katri Soini, som präglas av ett osedvanlig­t lugn. Varje rörelse utförs omsorgsful­lt ut i fotknölarn­a. Guillermo Sarduy är den enda som får lite lekfullhet på sin lott, medan Marika Peura imponerar speciellt i sin åskmullran­de duett med själva vajern. Men mest av allt fastnar jag denna gång för Arttu Palmio, som öser på för fullt och fysiskt. Det känns som man rätt sällan får se ren aggression på scen och i Palmios tolkning känns det befriande. De få sekvenser som dansas i par är också lyckade, närmast kampsports­artade.

Intressant dramaturgi

Ofta diskuteras huruvida man förstår nutidsdans eller inte. Joona Halonens Tight är ett bra exempel på att man inte behöver förstå – man kan bara låta rörelserna och kropparna skölja över en och låta sig ledas i än den ena, än den andra tolkningsr­iktningen. Dramaturgi­n är intressant uppbyggd med medvetna upprepning­ar och rätt långa stunder av total stillhet emellanåt, som väl balanserar upp de emellanåt nästan obehagligt fysiska mötena med vajern. En speciell eloge förtjänar denna gång Tuuli Kyttäläs ljuddesign, som stöder dansarna oerhört fint med enkla naturinspi­rerade ljud som stegras till öronbedöva­nde buller. Om ljuddesign emellanåt innebär statiska ljudmattor har vi här motsatsen. Tight ges på Cirko till 14.9.

 ?? FOTO: MIKKO RASILA ?? MäNNISKAN På SCEN. Trots att Joona Halonens Tight till det yttre är rätt kylig, berör den varma mänsklighe­ten till slut.
FOTO: MIKKO RASILA MäNNISKAN På SCEN. Trots att Joona Halonens Tight till det yttre är rätt kylig, berör den varma mänsklighe­ten till slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland