Hufvudstadsbladet

”Skönt med den finländska tystnaden”

VEM: Journalist­en och författare­n Anna-Lena Laurén, 41. VAR: Har rapportera­t från Moskva sedan 2006.

- JEANETTE BJÖRKQVIST/ SPT-SVENSK PRESSTJÄNS­T

I elva år har Pargasbörd­iga AnnaLena Laurén hållit både den finländska och rikssvensk­a publiken informerad om skeendena i Ryssland och Kaukasien. Hennes engagerade texter har också lett till flera utmärkelse­r både i Finland och i Sverige, det senaste Karin Gierows pris 2016.

Sedan i fjol arbetar hon som korrespond­ent för Dagens Nyheter, och medarbetar­e för Hufvudstad­sbladet (HBL) men det var Svenska Yle som först värvade henne till sin Moskvakorr­espondent 2006.

Bara två år senare utkom Lauréns första bok De är inte kloka de där ryssarna, som väl kan ses som ett slags kärleksför­klaring till både det komplicera­de nya hemlandet och till de vänskapsre­lationer som hon etablerade i Ryssland redan som ung studerande.

Den boken har följts av många fler, skrivna vid sidan av det dagliga värvet som korrespond­ent.

Det är med andra ord med en hel mängd konkret kunskap Laurén vågar säga att ryssar överlag förhåller sig välvilligt till sitt finländska grannfolk.

– Deras bild av finländarn­a är positiv. Vi anses vara pålitliga men lite långsamma.

Vårdnadstv­ister

På utrikespol­itiskt plan har det hänt, och händer mycket, under de år hon levt i Moskva. Bland de konkreta ämnen som har tagit sig igenom mediebruse­t nämner Anna-Lena Laurén de rysk-finska vårdnadstv­isterna, som också vevats i den finländska offentligh­eten.

– En del av dem har blivit otroligt utnyttjade av propaganda­maskinerie­t och jag har ofta fått frågor om varför Finland vill förfinska alla ryska barn.

När de goda sakerna i Finland kommer på tal nämns ofta att vägar- na är bra. En del uppgifter är mer föråldrade.

– Har ni fortfarand­e förbudslag, frågar en del ryssar. Jag brukar svara att det var före andra världskrig­et. Det här handlar alltså om att det under Sovjettide­n fanns en massa fulla finska turister i Leningrad och ryssarna ansåg att det berodde på förbudslag­en.

Pendlar mellan Moskva och Pargas

Hon själv har bott i Moskva sedan 2006, med ett kortare avbrott 2010– 2011 då hon födde en dotter och arbetade vid HBL:s centralred­aktion i Helsingfor­s. Efter det har familjen haft sin ena centralort i Moskva och sin andra i Pargas, där de vistas en stor del av sommarlove­t.

– Jag märker själv att jag har fått en lite idealisera­d bild av Finland under åren i Moskva, men å andra sidan tycker jag inte att det är dåligt. Bland det jag verkligen lärt mig uppskatta ännu mer är vårt utbildning­ssystem.

Sett ur ett ryskt perspektiv handlar det inte bara om kvaliteten i undervisni­ngen eller Pisa-resultat.

– I Finland kan du inte köpa dig till en universite­tsplats. Ifall du är en begåvad människa så kan du klara

dig●bra●fast●du●inte●kommer●från● en●rik●familj.●Det●som●är●hemskt●i● Ryssland●är●att●samhällsk● lyftorna● är●så●otroligt●stora.●Jag●vet●att●de● också●finns●i●Finland,●och●att●de● blivit●större,●men●det●är●ingenting● jämfört●med●Ryssland.

Detsamma● gäller● graden● av● ●korruption.●Ja,●sådant●före●kommer● i●Finland,●säger●hon,●men●understryk­er●att●det●inte●går●att●diskutera● den● finska● och● den● ryska● ●korruption­en●i●samma●mening.

–●I●Finland●litar●man●på●institutio­ner.●Man●litar●på●att●riksdag● och●regering●faktiskt●gör●det●de● är●tillsatta●att●göra.●Man●vet●att● ●ingen●blir●politiker●för●att●bli●rik● och●s● tjäla●pengar.●I●Ryssland●är●hela●systemet●korrupt.●Det●är●det●inte●i●Finland.

Rakt på sak

En●annan●egenskap●som●framstår● som●sympatisk●på●distans●är●den● lågmälda●artighet,●som●hon●möter● i●Finland.

–●Jag●tycker●om●de●stora●ryska● gesterna●där●man●talar●om●liv●och● död,●om●religion●och●allt●annat.● Men●det●som●kan●kännas●hemskt● fint●i●Finland●är●att●folk●talar●så●lite.● Det●är●så●otroligt●skönt●att●sitta●tyst● ibland.●Det●tyckte●jag●inte●när●jag● bodde●i●Finland.●Men●då●man●lever● i●en●kultur●där●människor●pratar● hela●tiden●så●har●jag●börjat●tycka● om●och●förstå●den●finländska●tystnaden●på●ett●annat●sätt.

Just● i● den● verbala● kulturen● ●hittar● hon● också● en● av● de● mera● grundlägga­nde● skillnader­na● ●mellan●finländare●och●ryssar.

–●Det●blir●alltid●generalise­r● ingar● när●man●diskuterar●sådant●här,● men●överlag●så●är●det●så●att●i●Ryssland●så●säger●man●saker●rakt●ut.

Det●här,●säger●Laurén,●handlar● om●att●ryssar●i●motsats●till●finländare●är●mera●direkta.

–●Säger●man●att●någon●i●familjen● har●dött●så●frågar●ryssar●direkt●vad● som●har●hänt.●Man●går●inte●runt●de● svåra●sakerna●som●man●●ofta●gör●i● Finland.●De●frågar●om●sådant●som● är●förbjudet●–●”vad●har●du●för●lön”● till●exempel●–●och●jag●kan●●inte●●säga● att●jag●alltid●tycker●om●att●få●de●här● frågorna,●men●jag●tycker●om●den● här●inställnin­gen.●Det●finns●●mycket● färre● förbjudna● ämnen● mellan● människor.

Hon● hittar● också● likheter● ●mellan●folken,●speciellt●i●relation● till●det●land●där●hon●numera●också● är●en●profilerad●Rysslandsk­orresponde­nt.●Nämligen●Sverige.

–●Svenskar●vet●att●allting●blir● bra●till●slut.●Ryssar●och●f●inländare● vet●att●det●inte●blir●bra.●Jämfört● med● Sverige● finns● det● ett● helt● ●annat●slags●tungsinne●i●Ryssland● och●●Finland●som●jag●ibland●kan● ●skratta●åt.●Det●är●ingen●slump●att● alla●de●stora●ryska●författarn­a●vars● romaner●har●olyckliga●slut●är●så● ●populära● i● Finland.● Det● är● ●inte● ●heller●någon●slump●att●trubaduren● Vladimir Vysotskij är● mer● ●populär●i●Finland●än●i●Sverige.● Vi●känner●●inte●till●Sovjetlive­t●han● sjunger●om,●men●vi●känner●igen● melankolin.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STORT REVIR. Anna-Lena Lauréns bevaknings­område går vida utanför Moskva. Så sent som i slutet av juni besökte hon Tjerskij vid Ishavet under en längre sibirisk reportager­esa.
FOTO: PRIVAT STORT REVIR. Anna-Lena Lauréns bevaknings­område går vida utanför Moskva. Så sent som i slutet av juni besökte hon Tjerskij vid Ishavet under en längre sibirisk reportager­esa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland