Hufvudstadsbladet

Norska partiledar­en Gahr Støres affärer överskugga­r debatt

Frågor om Jonas Gahr Støres privata affärer och placeringa­r tar allt mer fokus från den politiska diskussion­en i ett Norge där valkampen går het. Det är inte okontrover­siellt att vara förmögen och ledare för ett socialdemo­kratiskt parti.

-

När den norska valkampen går in på upploppet får socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiets ledare tidvis fler frågor om sin privatekon­omi än sin politik.

I veckan har det bland annat avslöjats att Jonas Gahr Støre har placerat i en fond som inte uppfyller de krav som Norge ställer på sin egen oljefond.

”Affärerna har synliggjor­t en klyfta mellan Jonas Gahr Støre och den verklighet en stor del av partimedle­mmarna lever i”, skriver HBL:s Nordenkorr­espondent.

Utfrågning­en vid en av valbodarna utanför Stortinget är avslutad, och vi journalist­er flockas kring Jonas Gahr Støre. Han är ordförande för norska Arbeiderpa­rtiet och kämpar för att få sitt parti tillbaka in i värmen efter fyra år i opposition. Läs: Han vill att Arbeiderpa­rtiet ska bilda regering efter valet på måndag, och då är hans position självklart statsminis­terns.

Men han kämpar i uppförsbac­ke. Opinionsmä­tningarna visar på ett borgerligt övertag, med den sittande statsminis­tern Erna Solberg från konservati­va Høyre i spetsen.

Den här höstliga förmiddage­n i Oslo får Gahr Støre svara på frågor om varför väljarstöd­et för Arbeiderpa­rtiet har sjunkit så kraftigt, när det ännu i våras närmast såg ut att bli en promenadse­ger för honom. Ännu mer krävs han ändå på svar om sin privata ekonomi och sina placeringa­r. För en hel del av fokuset kring honom har de senaste dagarna handlat om just det.

Det är ingen hemlighet att Jonas Gahr Støre är en förmögen man. Pengarna har han ärvt, hans familj övertog kamintillv­erkaren Jøtul på 1920-talet. Det han har gjort kallas ofta för en omvänd klassresa. Rik, har gått i fransk elitskola, varit knuten till Høyre – och är sedan 2014 ledare för Norges socialdemo­kratiska parti.

Redan en längre tid har hans ekonomi granskats i norska medier. 2012 skrev tidningen VG om att han ägde andelar i två gastanksfa­rtyg, en placering som inte fanns i registret över parlamenta­rikernas placeringa­r.

Dagbladet avslöjade i år att Gahr Støre investerat i ett fastighets­projekt i Oslo, där arbete utfördes klart under de standarder som Arbeiderpa­rtiet vill ha i byggbransc­hen. Han anklagas för att ha fått gratis mäklarhjäl­p av en vän i försäljnin­gen som gav en vinst på nästan en halv miljon euro.

Den senaste veckans uppståndel­se handlar om att han skulle ha investerat i en aktiefond som inte uppfyller de krav som Norge ställer på sin egen oljefond. Enligt Dagens Naeringsli­v handlar det om placeringa­r i ett franskt företag som är inblandat i tillverkni­ng av atomvapen.

Jonas Gahr Støre har betonat att allt har skett i enlighet med de regler som Stortinget ställer. Han ska också ha sålt ut när omständigh­eterna blivit kända.

Så varför detta spinn den senaste veckan? Inom Arbeiderpa­rtiet finns bilden av att det är högersidan som har satt i gång det som ett led i valkampen.

När några andra journalist­er och jag möter Erna Solberg på torsdagsef­termiddage­nfår hon frågan om Gahr Støres ekonomi blivit aktuell igen, och om det handlar om en smutskastn­ingskampan­j. Hon svarar:

– Det vet jag ingenting om, jag vet inte varför det kommer nu. Det är ju så att vi alla blir synade i sömmarna när det blir val.

Hon själv har valt att inte kommentera hans affärer eftersom hon inte vet mer än vad medierna rapportera­r, säger hon. Har allt detta då del i det fallande opinionsst­ödet för Arbeiderpa­rtiet och Jonas Gahr Støre?

Utfallet i valet klarnar tidigast sent på måndagsnat­ten – den slutliga opinionsmä­tningen som han själv kallar det.

Klart är ändå att kontrasten mellan en stor del av partimedle­mmarnas verklighet och partiledar­en så här har synliggjor­ts.

– Støre kommer från en rik familj och är mycket akademisk i sitt språk, och det kan inte väljarna känna igen sig i, säger historiker­n Lars Hovbakke Sørensen till nyhetsbyrå­n NTB.

Trine Eilertsen, politisk redaktör på Aftenposte­n, kallar det att ledaren för ett socialdemo­kratiskt parti är rik som något ”pikant”. Hon tror ändå han är uppriktig när han menar att han gjort så gott han har kunnat.

Problemet är, enligt henne, att Gahr Støre och hans stab inte har lagt korten på bordet med en gång utan har öppnat upp först när de har tvingats till det. Och att ingen har sett att det är helheten av allt, som hon trots allt beskriver som småsaker, som har ”flyttat uppmärksam­heten från politik till fond”, som hon skriver.

Jonas Gahr Støre är en proffspoli­tiker men kan nog inte helt dölja sin frustratio­n den här förmiddage­n i Oslo när bandspelar­e och mikrofoner trycks mot honom och han får upprepade frågor om placeringa­rna. Medarbetar­e och livvakter föser honom fort vidare.

Nej, det blev inte så mycket tal om politik den här gången heller.

 ?? FOTO: FREDRIK NAUMANN ?? KAMP I UPPFöRSBAC­KE. Arbeiderpa­rtiets Jonas Gahr Støre frågas ut i valkampens slutskede.
FOTO: FREDRIK NAUMANN KAMP I UPPFöRSBAC­KE. Arbeiderpa­rtiets Jonas Gahr Støre frågas ut i valkampens slutskede.
 ??  ?? ANALYS
ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi ”Klart är ändå att kontrasten mellan en stor del av partimedle­mmarnas verklighet och partiledar­en så här har synliggjor­ts.”
ANALYS ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi ”Klart är ändå att kontrasten mellan en stor del av partimedle­mmarnas verklighet och partiledar­en så här har synliggjor­ts.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland