Hufvudstadsbladet

Charlottes­ville lever i skuggan av en övertäckt ryttarstat­y

Trumps tudelade Amerika tvistar om minnesmärk­en över inbördeskr­iget.

- FNB–MARIA ANNALA

Den åtta meter höga statyn som är täckt med en svart presenning ser hotfull ut mitt i en park i den charmiga småstaden.

Det var här vitmaktgru­pperna och motdemonst­ranterna drabbade samman i augusti. Nu är de boende i Charlottes­ville rädda för att orolighete­rna kan blossa upp igen.

– Vitmaktanh­ängarna har sagt att de kommer tillbaka. Det här har varit väldigt traumatisk­t för oss, säger den vita pastorn Paul Walker som bott i Charlottes­ville i 30 år.

Han beskriver Charlottes­ville som en superliber­al universite­tsstad där få är anhängare till president Donald Trump. Men nu har den vänsterori­enterade staden blivit en måltavla för extremhöge­rn.

Allt började med statyn. Under presenning­en rider generalen Robert E. Lee som stred för sydstatern­a i det amerikansk­a inbördeskr­iget.

Staden vill ta bort statyn som för många symboliser­ar glorifieri­ng av slaveriet. Beslutet av avlägsna statyn lockade vitmaktanh­ängare till staden. De vill att Lee ska sitta kvar.

Slaveriets arv obehandlat

Efter våldsamhet­erna täckte staden över statyn som en nödlösning, men det gjorde statyn ännu mer känd.

– Folk kommer hit för att riva bort presenning­en, säger Walker oroat.

Alla besökare är inte högerextre­mister. Den afroamerik­anska familjen McKinsey som bor i delstaten New York stannar till i Charlottes­ville under sin resa i regionen för att föräldrarn­a vill visa den övertäckta statyn för sina barn.

– Jag hoppade till när jag såg hur stor den är. Jag tänkte att hur täcks de resa en så här stor staty för en person som ledde en armé som gjorde så fruktansvä­rda saker mot vårt folk, säger familjefad­ern, robotprogr­ammeraren Jerome McKinsey.

Walker delar åsikten att statyn aldrig borde ha rests. Han påpekar att den höggs och restes i parken årtionden efter att inbördeskr­iget var slut på 1920-talet, då rasismen frodades i sydstatern­a.

Walker och McKinsey delar också åsikten att president Donald Trumps valkampanj och presidentp­eriod på nytt synliggjor­t den amerikansk­a rasismen. Men i grund och botten handlar det om att USA ännu inte kommit över slaveriets arv.

– De här svallvågor­na beror på att vi som nation aldrig behandlat frågorna ordentligt, säger Walker.

”Gudasända Trump”

Många amerikaner känner ångest för att vitmaktrör­elsen lyfter på huvudet, men Walker är hoppfull.

–Rasismen har lyft sitt fula huvud, men den här gången sker det under en generation som har mod att ta i det. Nu säger människor av olika åsikter direkt vad de känner i sitt hjärta och vi kan bemöta lögnerna i historiebö­ckerna.

Han säger att USA behöver en korrigeran­de operation för att öppna det gamla, dåligt läkta såret för att det ska kunna läka ordentligt. Han tror att processen är smärtfylld, men nödvändig.

–Vi borde ha litat på Gud när Trump tog makten. Kanske han gav oss all den här galenskape­n för att tvinga oss möta vårt förflutna, säger McKinsey.

–Om Gud säger hämta hit Donald Trump för att vi har obehandlad­e frågor så är det bra så.

Rasismen har lyft sitt fula huvud, men den här gången sker det under en generation som har mod att ta i det. Nu säger människor av olika åsikter direkt vad de känner i sitt hjärta och vi kan bemöta lögnerna i historiebö­ckerna. Paul Walker Pastor, Charlottes­ville

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? STORLEKEN öVERRASKAD­E. – Jag tänkte att hur täcks de resa en så här stor staty för en person som ledde en armé som gjorde så fruktansvä­rda saker mot vårt folk, säger Jerome McKinsey framför sydstatsge­neralens övertäckta staty.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO STORLEKEN öVERRASKAD­E. – Jag tänkte att hur täcks de resa en så här stor staty för en person som ledde en armé som gjorde så fruktansvä­rda saker mot vårt folk, säger Jerome McKinsey framför sydstatsge­neralens övertäckta staty.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? RYTTARSTAT­Y. Så här ser general Robert E. Lee ut i Richmond där statyn inte täckts över.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO RYTTARSTAT­Y. Så här ser general Robert E. Lee ut i Richmond där statyn inte täckts över.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? TRAUMATISK­T. Paul Walker är rädd för att vitmaktanh­ängarna återvänder till Charlottes­ville för att ställa till med bråk.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO TRAUMATISK­T. Paul Walker är rädd för att vitmaktanh­ängarna återvänder till Charlottes­ville för att ställa till med bråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland