Hufvudstadsbladet

Nu gör Bibiana Steinhaus Bundesliga­premiär

Fotboll – När jag blev domare var det inte som jämställdh­etskämpe, men det är något jag måste hantera eftersom det är viktigt för många kring mig, sade Bibiana Steinhaus då hon i våras blev uttagen till domare i Bundesliga. I dag dömer hon Hertha Berlin m

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det är inte första gången domaren på Olympiasta­dion i Berlin heter Bibiana Steinhaus – hon har dömt över åttio matcher i herrarnas andraliga, 2.Bundesliga.

Men när elitdomare­n i dag återvänder till Berlin är det hennes premiär som huvuddomar­e i herrarnas Bundesliga.

– Dels är det en bekräftels­e för mitt hårda arbete, och dels är det en orsak att arbeta ännu hårdare, säger Steinhaus i ett utlåtande från fotbollsfö­rbundet.

Vägen har varit kantad av reaktioner och debatt ända fram.

När Hertha Berlin skulle sälja biljetter till helgens match blev det en kritikstor­m, eftersom klubben marknadsfö­rde den historiska ”Bibimatche­n” med att sälja 250 biljetter ”till kvinnliga fans” för rabatterat pris.

Det dröjde inte länge innan fansen reagerade på Twitter: ”Förstår ni att även detta är diskrimine­rande”, kommentera­de en, medan andra undrade varför en kvinnlig domare skulle vara enbart i damers intresse och inte hela fotbollsvä­rldens.

Tidigare i augusti, när hon dömde DFB-cupmatchen mellan Chemitzer FC och Bayern München, blev hon föremål för Bayernspel­ar Franck Ribérys lilla skämt. När han placerade bollen för en frispark passade han på att öppna Steinhaus skosnören. Steinhaus såg ut att besvara det med ett skämt och en puff, men alla tv-tittare och reportrar reagera- de inte lika lugnt. Ribéry blev tillfrågad om han hade utmanat domarens orörbarhet ifall det varit en man.

– Hon är stark och har mycket makt. Det var ett skämt och hon spelade med – man kan spexa med domare ifall det finns en ömsesidig respekt, sade Ribéry till reportrar.

Med lika stor noggrannhe­t granskades och debatterad­es incidenten då tränarenPe­p Guardiola, i en match där Steinhaus var fjärdedoma­re och stod på det tekniska området, gick fram till henne och lade armen om axlarna. Steinhaus skakade av sig honom med en gest.

”Straff” att döma flickmatch

Bland de mest kända sexistiska kommentare­rna finns Fortuna Düsseldorf-spelaren Kerem Demirbays utrop efter att han fått sitt andra gula kort: ”Kvinnor har inget att göra i herrarnas match”.

Men Bibiana Steinhaus var själv mera bestört över vad som hände efteråt. Förutom att Demirbay skulle betala böter och be om ursäkt, fick han ”straffet” att vara domare för en flickmatch. Det fick Steinhaus blod att koka.

– Varför ses det som ett straff, vad sänder det för signaler? sade Steinhaus till tyska medier.

Bibiana Steinhaus, 38, är tidigare polis precis som sin partner, den brittiske ex-domaren Howard Webb. Båda har visslat respektive VM-finaler.

När Bibiana Steinhaus blev uttagen till herrarnas Bundesliga i våras var det ändå hennes drömuppdra­g, säger hon i ett utlåtande från tyska fotbollsfö­rbundet.

– Det har alltid varit min dröm att döma i Bundesliga. Att det blir verklighet fyller mig med lycka.

 ?? FOTO: EPA/FILIP SINGER ??
FOTO: EPA/FILIP SINGER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland