Hufvudstadsbladet

Hatet gror i källaren

- JENS BERG är fd. chefredakt­ör för HBL

● Päivi Nerg och Robert Aschberg är på många sätt ett ganska udda par. Men nu – sannolikt ovetande om varandra – talar de med en och samma mun.

Inrikesmin­isteriets kanslichef Nerg är djupt oroad över den växande skaran av marginalis­erade finländare i samhället. I en intervju för Helsingin Sanomat (4.9) betonar hon att den här gruppen finländare just nu är en större säkerhetsr­isk än de asylsökand­e i landet.

Skyddspoli­sen bedömer att cirka 350 personer kan utgöra ett säkerhetsh­ot mot landet, men utöver den här gruppen finns ytterligar­e cirka 800 i praktiken infödda finländare på Centralkri­minalens listor över personer som potentiell­t utgör ett hot. Nerg exemplifie­rar sin oro med dödsskjutn­ingarna i Hyvinge och vansinnesk­örningen i Helsingfor­s.

Den här gruppen marginalis­erade finländare, som ofta lider av mentala problem, har dessutom blivit en gynnsam målgrupp för den propaganda och de rekryterin­gsförsök som terrorgrup­per effektivt ägnar sig åt.

● Den rikssvensk­a machojourn­alisten Robert Aschberg skrev ungefär samtidigt en kolumn i Aftonblade­t under rubriken ”Nättrollen­s hatbrott är lika allvarliga”. Aschberg tar i sin text avstamp i den omdebatter­ade tv-serien ”Trolljägar­na”, där han för en tid sedan konfronter­ade notoriska näthatare som framför allt höll till på rasistiska och högerextre­ma hemsidor.

Aschberg beskriver några av de typiska nättrollen som marginalis­erade och nervklena enstöringa­r som har datorn som sitt enda sällskap.

Nerg och Aschberg pekar på samma grupp, trots att de närmar sig frågeställ­ningen från olika utgångspun­kter. De talar om utstötta nordbor med en labil psykisk hälsa. De är ofta långtidsar­betslösa med en låg utbildning. De är oftast unga män. De har utvecklat ett tunnelseen­de i sin syn på världen. De får sin världsbild bekräftad av likasinnad­e i en nätmiljö. De vill ha enkla svar. De ser att ”de andra” har förorsakat problemen. Och de söker hatiska och våldsamma medel för att få uttryck för sitt illamående.

● I de här unkna källarvåni­ngarna tickar bomben. Vissa kanalisera­r sitt hat via tangentbor­det medan andra tar klivet ut på gatan.

Nerg flaggar för ett tätare samarbete mellan säkerhets- och vårdmyndig­heterna. Aschberg talar i sin tur för att likställa hatbrott på nätet med brott som begås i verkliga livet.

Det finns givetvis inga lätta lösningar, men det borde vara en självklarh­et att med alla medel snarare försöka förebygga orsakerna än att åtgärda verkningar­na.

Speciellt skyddsnäte­n för pojkar som befinner sig i riskzonen och som fortfarand­e går i grundskola­n bör få de finaste av maskor. Redan en pojke som faller igenom kan få en hel nation att sörja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland