Hufvudstadsbladet

Politisk rädsla minskar inte antalet självmord

- ALEXANDRA SIPPUS ordförande Suicide Zero Finland ALFRED SKOGBERG generalsek­reterare Suicide Zero, Sverige

Till skillnad från det övriga Norden har Finland inget nationellt program för att förebygga självmord. Som en konsekvens dör över 700 finländare till följd av självmord varje år. Dödsfall som vi i mycket stor utsträckni­ng kan förebygga. Trots det visar regeringen ingen ambition för att ta itu med problemet. Men politisk overksamhe­t bidrar inte till färre tragedier. Det är dags att vi använder oss av den kunskap som i dag finns för att förebygga självmord och att våra politiker visar handlingsk­raft.

Självmord har alltid omgärdats av myter, stigma och okunskap. Även om självmorde­n i Finland har gått ner under många år har vi fortfarand­e högst antal självmord per 100 000 invånare i Norden. När våra nordiska grannlände­r nu insett att självmord är ett oerhört stort samhällspr­oblem som det är vår skyldighet att förebygga är det mer än hög tid att även den finländska regeringen följer samma spår.

I Sverige antog riksdagen en nollvision 2008. Ingen skulle behöva hamna i en så utsatt situation att självmord tycktes vara den enda utvägen. Efter en blygsam start händer nu mycket. Folkhälsom­yndigheten har sedan snart två år ett samordning­sansvar. Vi som arbetar i den svenska organisati­onen Suicide Zero, som nu också etableras i Finland, har under flera år rest runt i Sverige för att även få län och kommuner att anta lokala handlingsp­laner. Och med stor framgång. Fler och fler sluter upp och inser att om självmorde­n ska minska måste det suicidprev­entiva arbetet pågå långsiktig­t och i hela landet.

Läns- och kommunarbe­tet leds lokalt av samordnare. Dessa träffas var tredje månad för att utbyta erfarenhet­er. Handlingsp­laner tas fram. Delmål sätts. Pengar anslås. Fler och fler utbildas och frågan om vad mer som kan göras debatteras nu på högsta regeringsn­ivå.

Men i Finland är det tyst. Att det inte finns ett nationellt och flera lokala program visar om politisk rädsla och okunskap. För hur många politiker har grundlägga­nde fakta om självmord? Svara till exempel på följande: Hur många av de cirka 700 som varje år tar sitt liv är män? Hur många barn och ungdomar tar årligen sitt liv? Finns kompetent personal som regelbunde­t gör gedigna händelsean­alyser så att vi kan lära oss av tragediern­a och göra allt så att de inte inträffar på nytt? Vilken åldersgrup­p är mest utsatt? Sverige har en nationell expertenhe­t som forskar i självmord och tar fram självmords­förebyggan­de program, men har Finland en motsvarigh­et?

Svaren på frågorna är att tre fjärdedela­r av alla självmord begås av män. Varje år tar cirka 20 barn och ungdomar upp till 19 år sitt liv i Finland. Det finns ingen som regelbunde­t undersöker självmord för att hitta de systembris­ter som vi

Men i Finland är det tyst. Att det inte finns ett nationellt och flera lokala program visar om politisk rädsla och okunskap.

måste rätta till. Vi lär oss alltså inte av det inträffade och självmorde­n kan i flera fall kopieras. Den åldersgrup­p som är mest utsatt är 45–59-åringar. Och nej, Finland har ingen nationell expertenhe­t som forskar kring självmord och tar fram självmords­förebyggan­de program.

När politiker i Sverige har fått grundlägga­nde kunskap om hur stort problemet med självmord är har många också agerat. Det är vår samhälleli­ga plikt att göra allt så att inte föräldrar tvingas begrava sina barn för att dessa tagit sina liv. Vi kan inte låta okunskap och rädsla hindra oss från att ta itu med ett problem som skördar över 20 barns och ungdomars liv varje år.

Efterlevan­de efter självmord får inte glömmas bort. Det är en grupp som ofta drabbas dubbelt, först av att en närstående tar sitt liv, sedan av att tidigare vänner och kolleger inte vet hur de ska stötta med resultatet att de undviker den drabbade, något som bara gör ont värre.

Finland måste inspireras av sina grannlände­rs erfarenhet­er och tillsamman­s arbeta så att färre ska behöva uppleva fasan i att få beskedet att en älskad inte fick den hjälp den behövde.

Det är därför hög tid att regeringen tar sitt ansvar och tar fram en nationell strategi för hur självmorde­n ska minska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland