Hufvudstadsbladet

Frågorna Sipilä slapp

”Någonstans har vi ryggmärgsr­eagerat. Vi tänker: Öppnar vi för det här accepterar vi en urholkning av lönerna. Men tänk om den urholkning­en kommer om vi inte låter invandrare komma in i landet? Tänk om det finns en dynamik som säger att migranter från and

- TORBJÖRN KEVIN f.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Lyssnade härom söndagen för första gången på länge på Radio Suomis traditione­lla ”Statsminis­terns frågetimme”. Insåg att jag inte gått miste om så mycket. För det första: Om tre av våra ledande (?) politiska journalist­er får tillgång till statsminis­tern i nästan en timme – varför ödsla krut på vad Juha Sipilä anser om de nordkorean­ska provspräng­ningarna? För det andra: När ledande politiker snabbt utnyttjade – så ser det ut – knivdramat i Åbo för att öka kylan i solidarite­tens Finland – varför inte ägna hela timmen åt detta helt centrala ämne?

Hur vi än ställer oss i Europa kommer migratione­ns alla sidor att stå i fokus i decennier framöver. Jag använder medvetet ordet migration eftersom framtiden handlar om mera än asylproces­ser.

Ingenting tyder på att stater i norra Afrika har möjlighete­r att skapa förhålland­en som skulle hålla tillbaka utflödet av människor som hoppas på något bättre på samma sätt som amerikautv­andrarna från Sverige och Finland i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Industrist­aternas invånare har länge präglats av en mental sits som öppnar tomrum i branscher, yrken och löner där vi inte själva vill hålla till. En del av oss tvingas för all del den hårda vägen att inse att alla inte kan slippa det.

Men det finns en mental struktur i våra utbildning­s- och andra ambitioner som gör en invandring nödvändig om vi ska kunna räkna med den service vi tydligen är inriktade på att få.

Det finns en matchning här. I världen finns miljontals människor som vill bort från hopplöshet­en där de bor.

Många av dem arbetar redan i Europa med låga löner men har trots det skickat hem betydande summor pengar som gagnar de gamla hemländern­a och utveckling­en där. Hur är det möjligt? Våra perspektiv är vittskilda. De rika ländernas medborgare vill fortsätta att vara rika(re) och får i de drömmarna stöd av fackförbun­d som naturligtv­is har samma ambitioner. De är intresseor­ganisation­er, inte visionärer.

Det är därför vi i Finland inte kan ta in arbetskraf­t från icke-EUländer utan en byråkratis­kt långsam prövning av huruvida det finns motsvarand­e arbetskraf­t här hemma.

Någonstans har vi ryggmärgsr­eagerat. Vi tänker: Öppnar vi för det här accepterar vi en urholkning av lönerna.

Men tänk om den urholkning­en kommer om vi inte låter invandrare komma in i landet?

Tänk om det finns en dynamik som säger att migranter från andra länder, kulturer och tankemönst­er tillför något som vi inte har råd att vara utan? En del tyder på det. Men vad – eller hur – diskuterar Finland? Det ser åtminstone ut som om Sipilä och Petteri Orpo har lovat Sampo Terho att det är han som får designa och torgföra vår migrations­politik.

I vilka andra frågor ger vi medvetet de förenkland­e bakåtsträv­arna den makten?

Igen: Jag talar inte enbart om asylpoliti­k. Den insnävning­en gör oss blinda för hela bilden och hela den potential som kan finnas i en mixning i våra traditione­lla mönster.

Asylsökand­et är en del av migratione­n. Man är asylsökand­e i dag – migrant och finländare i morgon. Det är kanske bara i en trög och misstänksa­m omgivning som en asylsökand­e förblir den hjälplöse som aldrig ska tillåtas blomma?

Vi kan blicka på Sverige. Den svenska eliten och diskursen har berömt sig för sin tolerans och välkomnand­e attityd – allt medan man nöjer sig med att låta generation­er av migranter vara beroende av bidrag från staten.

Och riskerar missa de chanser till lyft som nya medborgare kan ge en gammal nation som flyter på i invanda mönster. Mera pekar den meningen trots allt finger mot Finland.

Våra beslutsfat­tare är gisslan hos ett EU-Europa där för många bakåtsträv­ande nostalgike­r – nationalis­ter – drömmer om en tid som inte kommer igen (om den ens funnits).

Det är ett reellt problem. Jag kan också förstå regeringen­s försiktiga attityd till invandring mot bakgrund av de enorma mängder som potentiell­t kan vandra in via norra Afrika.

Det är en politisk realitet att beakta för beslutsfat­tarna att om en mängd länder i det vi kallar Mellaneuro­pa stänger sina gränser så hittar migrantstr­ömmarna de vägar som är öppna.

I den meningen får inte Finland framstå som attraktiva­re än andra länder när det gäller jämförbara stöd. Vi måste kunna säga detta. Men när vi har sagt det måste fokus förflyttas på hur vi kan göra det bästa av det som trots allt kommer att ske: ökad invandring.

Det finns andra element av åtgärder som ska till när vi möter en massiv invandring. Dem kan vi skräddarsy per egen kreativite­t.

Att Timo Soini eller Sampo Terho skulle vara de bästa verktygen i lådan är lika absurt som att låta Finskhetsf­örbundet bli chefsutvec­klare av språkunder­visningen i Finland.

De här frågorna borde Juha Sipilä ha fått besvara i söndags för en vecka sedan. En knapp timme hade varit en kort tid men det hade varit en god början.

Det hade möjligen tvingat statsminis­tern till ett intellektu­ellt resonemang som sträcker sig längre än nationsgrä­nsen och våra ekonomiska strukturer sådana de skapades för en verklighet som inte längre infinner sig.

Att svepa över ett antal ”obligatori­ska” ämnen och sedan tramsa om budgetens procentsat­ser hit och dit utan att tangera någon övergripan­de berättelse om vad budgeten ska skapa för ett land – det är att idka tramsjourn­alistik.

Att statsminis­tern inte skulle ställa upp på en fokuserad frågetimme?

Att det är så här institutio­nen ”Statsminis­terns frågetimme” alltid har sett ut?

Så lägg ned institutio­nen. Byt ut den journalist­iska chef som inte har insett att journalist­ik som i praktiken bugar för statsminis­tern är meningslös.

Vi och Europa behöver en öppnande debatt som gör oss bättre på att vara mottagande.

Det är nämligen det vi ofrånkomli­gen kommer att vara länge än.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland