Hufvudstadsbladet

Stilig och gripande Hägring 38 på Nationalte­atern

Mikaela Hasán har regisserat en dynamisk och stämningsm­ättad scenversio­n av Kjell Westös roman. Tre starka kvinnor spelar en och samma huvudroll.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@ksfmedia.fi

●●Kjell Westö: Hägring 38.

Regi: Mikaela Hasán. Översättni­ng till finska: Liisa Ryömä. Dramatiser­ing: Michael Baran i samarbete med Hasán. scenografi: Katri Rentto. Dräkter: Anna sinkkonen. Originalmu­sik: Markus Fagerudd. Ljus: Ville Toikka. Ljud: Esa Mattila. Video: Paula Lehtonen. På scenen: Noora Dadu, Edith Holmström, Cécile Orblin, Timo Tuominen, Antti Pääkkönen, Esa-Matti Lång, Petri Liski, Kristo salminen. Premiär på Nationalte­aterns lilla scen 8.9. ■ Kjell Westös Hägring 38, belönad med Nordiska rådets litteratur­pris 2014, är som gjord för teaterscen­en med sina stora teman och sin thrillermä­ssiga spänning. Mikaela Hasán står för regin av denna berörande, intensiva tolkning av romanen. Dramatiser­ingen är gjord av Michael Baran i samarbete med Hasán, och tillsamman­s har de skapat ett stiligt paket.

Handlingen utspelar sig under åtta månader år 1938. Historien börjar den 16 november, i slutet, för att sedan spola tillbaka till mars. Det här skapar suspens – vi vet från första början att något dramatiskt kommer att inträffa, och händelsern­a rullar obeveklige­n fram mot det oundviklig­a slutet.

I centrum står advokaten Claes ”Klabben” Thune och hans kontorist fru Wiik. Klabben (Timo Tuominen) har blivit lämnad av sin fru Gabi, som haft en affär med hans bästa vän, psykiatern och överläkare­n Robi Lindemark (Antti Pääkkönen). Klabben och Robi har inte pratat med varandra på två år, men möts så under Onsdagsklu­bbens marsmöte.

Onsdagsklu­bben ja, detta självmedve­tna herrsällsk­ap som träffas varje månad för att diskutera aktuella politiska och kulturella händelser; en förevändni­ng för att få supa och röka. Förutom Klabben och Robi ingår läkaren Zorro Arelius (Esa-Matti Lång), affärsmann­en Polle Grönroos (Petri Liski) och (den före detta) poeten och skådespela­ren, juden Jogi Jary (Kristo Salminen) i gruppen.

Under marsmötet diskuterar de Anschluss, och redan här börjar splittring­ar anas inom gruppen. Thune håller sig med fördel utanför diskussion­en. Senare blir det allt mer uppenbart hur olika herrarna tolkar de aktuella händelsern­a.

Det mest dramatiska under detta möte pågår ändå i den försynta fru Wiiks inre. Under kvällen kommer hennes förflutna ikapp henne i form av en bekant röst hon hört tjugo år tidigare. Rösten tillhör Kaptenen. Han känner inte igen henne. Hon var ju bara sjutton år då. En bland hundratals kvinnor på strafflägr­et, men ändå utvald av honom.

Tre personligh­eter

Den propra fru Wiik (Cécile Orblin) är inte bara fru Wiik, hon är flera. Hon är Matilda (Edith Holmström), som älskar att gå på bio, och hon är den oberäkneli­ga Miljafröke­n (Noora Dadu), som är den som kommer på hämndplane­n, som är den som nervöst biter på sina naglar och nagelband.

Att dela denna roll på tre skådespela­re är en mycket lyckad lösning av Hasán och Baran. Det visar på splittring­en inom fru Milja Matilda Wiik och gör till exempel de inre monologern­a (dialogerna) dynamiska. Orblin, Dadu och Holmström spelar sömlöst ihop, kompletter­ar varandra, flyter ihop för att sedan glida isär igen. Jag är helt tagen av alla tre, och de är i mångt och mycket de som bär upp hela föreställn­ingen.

Tuominens Klabben är också en person lätt att tycka om, han är mångbottna­t mänsklig, svag ibland men med en stark känsla för rätt och fel. Tuominens kroppssprå­k och mimik ger liv åt denne medelålder­s, lite gråa advokat och man känner stor medkänsla med honom.

Föreställn­ingen har många spår: Klabbens ensamhet efter Gabi, relationen mellan honom och Robi, Jogis psykiska sjukdom och hans upprördhet över hur judar behandlas, för att inte tala om dramat mellan fru Wiik och Kaptenen. Ända fram till den sista scenen upprätthål­ls spänningen: vem är Kaptenen? Helsingfor­snostalgin finns självklart också med, och de historiska referenser­na är inströdda utan att vara krystade.

Fulla poäng

Trots att föreställn­ingen är texttung är den ändå inte tungrodd – jag förundras över hur en sådan mängd repliker kan framföras med sådan lätthet och utan att resultatet blir ansträngan­de att ta till sig. Det här är klassisk talteater, men så är berättelse­n också så intressant att inga desto märkvärdig­are knep behövs. Duktiga skådespela­re, snygg scenografi och ljusdesign, smarta dramaturgi­ska lösningar – et voilà, en femstjärni­g föreställn­ing.

Tempot är mestadels rappt och klippen mellan scenerna skarpa, men utan att det ger ett andfått eller hafsigt intryck. Det helt enkelt löper på, och man dras in i historien. Dramatiser­ingen följer romanen troget; repliker och beskrivnin­gar är överförda till teaterscen­en som sådana, och den som läst boken kan väl känna igen scenerna. Det är självfalle­t ändå inget måste att ha läst boken; föreställn­ingen är ett självständ­igt verk som står stadigt på egna ben.

Nationalte­aterns Hägring 38 är en genomtänkt och fint förverklig­ad klassisk teaterföre­ställning som inbjuder till reflektion och gör Westös roman all rätt.

 ?? FOTO: MiTRO HäRKÖNEN ?? OnsdagsKlu­bben. Herrarna i klubben samlas för att upprätthål­la den kulturella och politiska diskussion­en i Helsingfor­s, men snart blir splittring­arna dem emellan tydliga. Fru Wiik möter oväntat sitt förflutna i samband med klubbens möte.
FOTO: MiTRO HäRKÖNEN OnsdagsKlu­bben. Herrarna i klubben samlas för att upprätthål­la den kulturella och politiska diskussion­en i Helsingfor­s, men snart blir splittring­arna dem emellan tydliga. Fru Wiik möter oväntat sitt förflutna i samband med klubbens möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland