Hufvudstadsbladet

En värld av våld, humbug, paranoia

Salman Rushdies nya roman handlar om människor i vansinnest­ider. Romanens Gyllene hus är fyllt av bisarra och svårbegrip­liga öden.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD kultur@hbl.fi

Roman

●●Salman Rushdie The Golden House Jonathan Cape 2017

Livet är underligt, tycker Salman Rushdie och han har mer än många fått uppleva det själv.

Hans mest beundrade bok, Midnattsba­rnen (1981), en magiskreal­istisk skildring av Indien 1947, lade grunden till hans världsrykt­e och tilldelade­s Bookerpris­et. Men ännu mera känd blev Rushdie för Satansvers­erna 1988 då fatwa utfärdades av Irans ledare Ayatollah Khomeini; han hade, hette det, smädat islam och hotades med döden. Följden var att Rushdie fick leva under jorden i många år. Hans ursäkt 1990 accepterad­es 1998 av Iran, också om många senare påstått att domen ännu gäller.

Rushdie antar att om Satansvers­erna utkommit idag så hade han med all sannolikhe­t inte överlevt. På internet och sociala medier är dödshot numera allt vanligare.

Den nya romanen The Golden House har väckt stor förhandsup­pmärksamhe­t och nyfikenhet. Vilka provokatio­ner kommer författare­n med den här gången?

Jokerns värld

Det är frestande att tänka sig att det är president Trump, ”ett sexuellt rovdjur”, enligt Salman Rushdie, som är bosatt i det gyllene hus där handlingen försiggår i den nyutkomna romanen. Men så är det faktiskt inte, också om Trump, som dyker upp som Jokern i boken, kastar en skugga över handlingen.

Men Rushdie har de senaste dagarna (i BBC och Guardian) uttryckt sin frustratio­n över utveckling­en i Amerika – han bor sedan mer än fjorton år tillbaka i New York – och det är omöjligt att läsa boken utan att känna hans oro och panik.

Världen utanför huset, skriver han i romanen, ”känns alltmer som en lögn. Utanför huset finns Jokerns värld, sådan som verklighet­en börjat se ut i Amerika, det vill säga (…) humbug, prålighet, vulgaritet, våld, paranoia”. Vi läser om Tea Partyrörel­sen, den republikan­ska partihöger­n och det som kallats ”birtherrör­elsen” efter Trumps pik till Obama att han inte ”vågade visa var han var född”.

Med hänvisning till det senaste presidentv­alet noterar Rushdie i boken att det besynnerli­ga var att folk ville ha just Jokern, det vill säga Trump. ”Han var ju galen (…), han sade vad fan han ville (…), och afroamerik­aner var med om det hela, för vad hade de att förlora?”

Rushdie har velat ge oss tidsandan, så som han uppfattat den under de senaste åtta-nio åren i landet. Vi är således i Obamas och nu Trumps Amerika, men de romangesta­lter som kommer för att bo i det gyllene huset i Manhattan är invandrare från Bombay. De är exotiska och bisarra figurer vilkas bakgrundsh­istoria vi inte har en aning om förrän mot slutet av romanen.

En mycket förmögen man i 70-års åldern som kallar sig Nero Golden anländer med sina vuxna söner, Petronius, Lucius Apuleius och Dionysus, i vardagsliv­et kallade Petya, Apu och D. Någon kvinna har inte följt med dem till New York, hon hade dött i en terroratta­ck. Deras liv i staden berättas av Rene, en ung ambitiös filmmakare av belgisk härkomst som bor nära intill och vill filma nykomlinga­rnas besynnerli­ga liv.

Sanning varvas med lögn

Romanen handlar om människor i vansinnest­ider, har Rushdie förklarat. Petya är alkoholist och lätt autistisk och drar sig tillbaka till sin egen värld. Apu blir romantisk konstnär. Vackra D är en outsider som kämpar med sin sexuella identitet och anser att han aldrig tillhört familjen och därför flyttar ut till Chinatown. Gamle Nero själv faller för unga skö- na ryska Vasilisa som han inte kan tillfredst­älla erotiskt.

Sanning och lögn flyter ihop i historien. Vem Nero verkligen är och varför han lämnat Bombay är ett mysterium genom större delen av boken. Den myllrar av anspelning­ar på Shakespear­e, grekiskt drama, datorspel, popsånger. Människor försvinner och dyker upp igen. Slingrande långa meningar är ofta tröttsam läsning, för att vi inte vet med säkerhet vad och vem de hänför sig till. Boken utmynnar sedan i tragik för många av aktörerna.

Kan man vara god och elak?

Rushdie har sagt att han planerat romanen i årtionden, och att hans tanke var att skriva om en man som lämnar sitt fosterland för att försöka glömma sitt förflutna och skapa en ny identitet i USA. Man kan förstås associera det till Rushdies eget liv! Men det är en kaotisk historia som periodvis ställer intressant­a frågor och påminner oss om att upphovsman­nen ju trots allt är en av litteratur­ens stora. ”Kan en människa vara till naturen god också om hon är elak? frågar Nero. ”

Naturligtv­is, lyder svaret. ”Det är bara det, att vi lever i en tid då vi försöker förenkla allt och ge det en tvådimensi­onell identitet. Vi är antingen det ena eller det andra heter det.” Men i romankonst­en, påpekar Rushdie, kan vi visa att ”människan är mycket mera komplicera­d”.

Jag önskar att Nero och sönerna skulle tala till mig som Rushdie uppenbarli­gen har velat. Jag ifrågasätt­er inte hans intelligen­s och energi, men den tidigare tjuskrafte­n är borta.

Jag önskar att Nero och sönerna skulle tala till mig som Rushdie uppenbarli­gen har velat. Kerstin Lindman-Strafford Recensent

 ?? FOTO: EPA/ALBERTO ESTEVEZ ?? MYLLER AV ANSPELNING­AR SANNING OCH LöGN FLYTER IHOP I SALMAN RUSHDIES NYA ROMAN. Den myllrar av anspelning­ar på Shakespear­e, grekiskt drama, datorspel, popsånger. Människor försvinner och dyker upp igen.
FOTO: EPA/ALBERTO ESTEVEZ MYLLER AV ANSPELNING­AR SANNING OCH LöGN FLYTER IHOP I SALMAN RUSHDIES NYA ROMAN. Den myllrar av anspelning­ar på Shakespear­e, grekiskt drama, datorspel, popsånger. Människor försvinner och dyker upp igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland