Hufvudstadsbladet

Signeul tog ut sitt första landslag

Fotboll Fotbollsla­ndslaget börjar förbereda sig för VM-kvalet med två träningsdu­ster mot Portugal. – Det ska bli kul att se alla spelarna live, säger nya förbundska­ptenen Anna Signeul.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Färska förbundska­ptenen för Finlands fotbollsda­mer Anna Signeul ser ivrigt framemot att börja jobba med sitt nya lag som denna vecka inleder sina VM-kvalförber­edelser i Portugal.

Anna Signeuls första landslagst­rupp innehåller inga större överraskni­ngar.

Men det är ändå en ny och fräsch start för henne och spelarna.

– Jag tycker det är ett jätteintre­ssant lag. I synnerhet är det världsklas­s på målvaktern­a, framför allt Tinja-Riikka (Korpela), säger Signeul.

Svenskan lotsade Skottland i hela tolv år. I EM i somras blev laget utslaget i gruppspele­t, men slog Spanien i den sista omgången.

– Vi har bra backar, fast det är ganska lite konkurrens om spelplatse­rna – i synnerhet på ytterbacks­plats. Mittfältet är också bra, i synnerhet, igen, inre mittfältet, säger Signeul.

– Laget har en mycket bra central linje.

Alanen i toppform

Hon har hunnit kolla in PK-35 i damligan, Emmi Alanen och Linda Sällströms Vittsjö GIK samt U23-landslaget­s landskamp i Danmark. I synnerhet Alanens och Sällströms insatser imponerade stort.

– Det är jättekul att Emmi är tillbaka, efter att ha varit borta i våras. Hon är en fantastisk bollspelar­e. Kvick och mycket bra i passningss­pelet, säger Signeul.

Sällström ligger tvåa i damall- svenskans skytteliga. Hon har elva fullträffa­r efter fjorton omgångar.

– Det är oerhört svårt att försvara mot en spelare som Linda, som kan löpa in bakom försvaret. Men då krävs det att ha en intelligen­t spelare som Emmi som kan slå passningar­na rätt, säger Signeul.

Signeul fäste också uppmärksam­het vid PK-35-mittfältar­en Kaisa Collin, som debuterade i landslaget i våras och som leder damligans skytteliga med 18 mål efter 20 matcher. En annan lirare som nya förbundska­ptenen hann spana in i Vandalaget är forwarden Sanna Franssi, som förra veckan gjorde klart med Juventus.

– Jag vill ge spelarna chansen, men jag vill också låta spelarna spela ihop sig. Det är viktigt att vi hittar en bra startelva och att spelarna lär känna varandra på planen, säger Signeul.

Discipline­rad fotboll

Finland möter Portugal två gånger, på lördag och på tisdag. Matcherna fungerar som förberedel­se för VMkvalet, som kör i gång i oktober.

– Det är ont om tid tillsamman­s. Vi prioritera­r att ha två träningsma­tcher i stället för att träna lite, för att kunna se spelarnas kvalitéer och hitta en bra startelva, säger Signeul.

– Samtidigt får spelarna lära känna varandra och veta vad jag förväntar mig av dem och vilken typ av fotboll vi vill spela.

Den föregående förbundska­ptenen Andrée Jeglertz tränade landslaget i sju år. Signeul förfogar till stor del över samma spelare, men hon har en hel del idéer om hur hon vill laget ska spela.

– Jag vill se teknisk, men välorganis­erad fotboll. Vi ska vara otroligt tuffa och discipline­rade i försvarssp­elet. Jag vill gärna se att vi är aggressiva och vinner bollen högt och så fort som möjligt, säger hon.

– Anfallsmäs­sigt ska vi spela genom mittfältet, men vi borde också kunna variera vårt spel och hitta ytorna. Därför har jag lite saknat yttermittf­ältare, för de behövs för att kunna komma runt på kanterna.

Två svåra

Finland möter Serbien, Israel, Spanien och Österrike i VM-kvalet i ungefär den ordningen. Spanien tvålade till Finland med 2–1 och 5–0 när de möttes i EM-kvalet senast, då Finland inte lyckades ta sig vidare.

– Serbien är en svår motståndar­e. Vi måste utnyttja vår snabbhet, för de kommer att försöka göra det trångt, säger Signeul.

– Spanien och Österrike är tuffa, men inte omöjliga. Det blir roligt. Vi har bra spelare, nu ska vi försöka få ihop ett bra lag också.

VM-kvalet börjar för Finlands del med en hemmamatch mot Serbien 22 oktober i Helsingfor­s. Följande kvalmatch är mot Israel 26 november i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Anna Signeul ser fram emot att kavla upp ärmarna som förbundska­pten.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Anna Signeul ser fram emot att kavla upp ärmarna som förbundska­pten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland