Hufvudstadsbladet

Metrograns­kningen drar ut på tiden

Västmetron Specialrev­isionen av västmetroa­ffären blir inte klar den här månaden och det är fortfarand­e oklart när västmetron startar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Granskning­en av metroaffär­en dröjer. Revisorern­a har arbetat sedan sommaren och fortsätter att göra det åtminstone till den 16 oktober då koncernsek­tionen vid Esbo stadsstyre­lse får nästa rapport. Ursprungli­gen skulle granskning­en vara klar i augusti och resultaten presentera­s för stadsborna senast i september. Esbopoliti­kerna beslöt om granskning­en i november 2016 och förnyade kravet på våren då det var klart att den utredning som Västmetrob­olaget gjort sekretessb­eläggs.

– Jag tänker nu så att revisorern­a vänder på allt och att det är därför som resultaten dröjer, säger koncernsek­tionens ordförande Maria Guzenina (SDP).

I slutet av april motiverade koncernsek­tionen sitt beslut så här: Det är viktigt att offentligg­öra korrekt informatio­n om kostnadern­a och byggtidtab­ellen som inte hållit. De här sakerna är inte affärsheml­igheter utan något som utomståend­e utredare granskat.

HBL har i juni lämnat in besvär hos Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Besvären gäller metrobolag­ets utredning om orsakerna till förra sommarens fiasko. Enligt besvären är utredninge­n en offentlig handling då den ingår i det material som de av staden anlitade specialrev­isorerna tittar på.

Ingen vet när tåget går

I oktober får metrobolag­et en ny styrelse. Den gamla beviljades ansvarsfri­het i maj utan större diskussion.

– Tanken är att styrelsen är med och tar del av granskning­sresultate­n. Sedan utser vi en ny styrelse, säger Maria Guzenina.

Västmetrob­olaget och Helsingfor­s stads trafikverk HST avrundade veckan med ett gemensamt pressmedde­lande. Av det framgår att det är problem med att samköra system som är gemensamma för det gamla och det nya banavsnitt­et.

Koncernsek­tionen i Esbo fick på måndagen en färsk lägesrappo­rt. Maria Guzenina har ingenting nytt att berätta.

– Vi vet inte när västmetron­s passagerar­trafik börjar, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VäCKER ILSKA. De ständiga förseninga­rna förargar köpmännen i köpcentren på Drumsö och i Mattby.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VäCKER ILSKA. De ständiga förseninga­rna förargar köpmännen i köpcentren på Drumsö och i Mattby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland