Hufvudstadsbladet

Transporte­rna spelar en roll

- MATS VäISäNEN vd, EPS Internatio­nal Oy

PLASTåTERV­INNING Suomen Uusiomuovi Oy-Finlands Returplast Ab:s vd Peter Rasmussen hänvisar (HBL 2.9) till artikeln om plaståterv­inning samt företaget EPS Internatio­nal Oy:s (EPSI) innovation (HBL 28.8) och menar att det har getts missvisand­e informatio­n om Ekopunkt-systemet och dess transporte­r.

Den informatio­n som EPS Internatio­nal tidigare fått av transportf­öretag samt Rinki och Fortums fabrik i Riihimäki har tydligen ändrat på sistone. Vad vi inte kände till är att Rinki har placerat ut cirka 130 komprimato­rer för att öka på effektivit­eten samt för att minska på transporte­rna. Detta är en positiv utveckling på alla sätt. Dock är de traditione­lla komprimato­rerna inte de mest effektiva när det gäller plastavfal­l eftersom de endast når en kubikmeter­vikt på lite över 200 kilo, som Finlands Returplast Ab nämner, medan EPSI:s plastpress når en kubik-

metervikt på 1 000 kilo, alltså fem gånger mera.

Vad vi ändå inte riktigt kan förstå är Finlands Returplast Ab:s påstående att transporte­rna inte märkbart skulle påverka återvinnin­gens ekologiska avtryck. Vi tycker att man bör se på helheten vad gäller återvinnin­g och då har också transporte­rna en betydande roll. Minskar man transporte­rna rejält, till och med upp till 90 procent med EPSI:s innovation, kan det ju inte vara utan betydelse, varken ekologiskt eller finansiell­t.

Att EPSI:s plastpress­ar inte skulle kunna hantera konsumentp­laster är felaktigt. EPSi D-Extruct-maskiner kan komprimera alla plaster, även om de är blandade. Dock försöker vi i mån av möjlighet ta hand om enskilda plastsorte­r eftersom de bättre passar till återvinnin­g och tyvärr duger inte vår tätt komprimera­de blandplast för Fortums fabrik eftersom dess teknologi är gjord för lös plast.

Som HBL-artikeln anger riktar EPSI sin verksamhet

närmast till företag och industrier vars plastavfal­lsmängder är stora och där man kommer åt dem genast när de uppkommer. Med den här affärsidén kan vi hjälpa företag och industrier att sänka sina kostnader samt ta hand om återvinnin­gen på ett kostnadsef­fektivt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland