Hufvudstadsbladet

”Som en skock skrämda får”

Den rutinerade finländska Europaparl­amentarike­rn Sirpa Pietikäine­n (Saml) skräder inte orden i fråga om Finlands kampanjför­ing i EU:s skogsuträk­ningar.

-

De senaste månaderna har finländarn­a lobbat hårt för sina egna uträkninga­r. Sirpa Pietikäine­n tycker finländarn­a är som en skock skrämda får.

Uträkninga­rna om skogarnas kolsänka kommer enligt henne att bli en likadan kamp som den om svaveldire­ktivet.

– Varför lär sig ingen någonsin något av det här, det är som Peter och vargen? Varför kollar ingen på hur det gick för torven eller svavlet? säger Pietikäine­n.

Svaveldire­ktivet stötte på stort motstånd i Finland men gav i slutändan de finska företagen goda businessmö­jligheter – trots att man i förväg enbart beklagade sig över högre kostnader.

Pietikäine­n tycker det är typiskt för de konsensusv­ana finländarn­a att man ställer sig bakom en enda åsikt.

– Vi piskar oss till hybris när vi rasande försvarar oss och är rädda.

Finländarn­a driver omstridd förändring

Europaparl­amentet röstar i dag om beräknings­sättet för kolsänkorn­a.

Finländarn­a hoppas fortfarand­e att förslaget ska ändras. Regeringen och bland annat skogsindus­trin har ansett att modellen där kommande avverkning jämförs med nivån 2000–2012 är orättvis. Man skulle i beräkninga­rna jämföra intensitet­en, det vill säga avverkning­en i relation till skogens tillväxt.

SFP:s Nils Torvalds och största delen av de finländska Europaparl­amentarike­rna stödjer i dagens omröstning en förändring som skulle ge mer spelrum i jämförelse­n och ordet intensitet skulle strykas.

Kritikerna anser att bottnen faller ur från beräkninga­rna av kolsänkan om man lämnar ett spelrum. Beräkninga­rna har setts som en utmärkt sporre till medlemslän­derna eftersom för stor skogsavver­kning skulle innebära tilläggsko­stnader eller större utsläppspl­ikter.

De grönas Heidi Hautala tycker förändring­sförslaget är oklart och till och med kan leda till att medlemslän­derna får avverka hela tillväxtde­len av sin skog.

– I varje fall leder det till frågan om vad det betyder, säger Hautala.

Hautala tänker rösta mot förändring­sförslaget. Pietikäine­n överväger fortfarand­e hur hon ska rösta.

De slutliga besluten om beräkninge­n av kolsänkan fattas i förhandlin­gar mellan parlamente­t, kommission­en och ministerrå­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland