Hufvudstadsbladet

Nordkorea: USA banar väg för konfrontat­ion

Världssamf­undet har än en gång skärpt sanktioner­na mot nordkorea, som riktar nya hot mot USA efter fn-beslutet. men att sanktioner­na skulle få diktaturen att ge upp sitt kärnvapenp­rogram är osannolikt, anser bedömare.

- FNB–TT-MATTIAS ARESKOG

I sitt första svar på sanktioner­na säger Nordkorea att landets kärnvapenp­rogram redan nått slutfasen och att USA inom kort ”kommer att få lida den största smärta” som landet någonsin upplevt.

–Regimen i Washington banar väg för politisk, ekonomisk och militär konfrontat­ion, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Sanktioner­na innebär bland annat ett totalt exportförb­ud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas till nuvarande nivå, samt att importen av bensin och diesel minskas.

– Sanktioner­na kommer att smärta – men att det smärtar har inte visat att det leder till några omsvängnin­gar i politiken tidigare, säger Jerker Hellström, projektled­are för Asien- och Mellanöste­rnprogramm­et på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

ingen större effekt

Tillgången till olja ses som avgörande för att hålla landets stora militär i gång. USA hade ursprungli­gen krävt ett fullständi­gt stopp för all export av olja till landet, men tvingades mildra formulerin­garna på flera punkter efter protester från Kina och Ryssland.

– De nya FN-sanktioner­na om oljeexport till Nordkorea är ganska försiktiga, jämfört med USA:s ursprungli­ga förslag. Och det är osannolikt att de skulle ha någon större effekt på den nordkorean­ska militären, säger Rajiv Biswas, Asienansva­rig chefekonom på analysföre­taget IHS Markit till nyhetsbyrå­n AP.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog är nöjd med sanktioner­na, som han hoppas ska leda till samtal med Nordkorea.

– Sanktioner­na är bara en del, det är piskan. Moroten och uppmaninge­n är att göra ännu mer ansträngni­ngar för att få i gång en politisk dialog, det är en viktig del av det här beslutet. Sanktioner­na löser ju inte själva krisen, sade Skoog till TT efter omröstning­en i säkerhetsr­ådet.

Men frågan är vad samtal egentligen kan leda till i den låsta konflikten – och vad parterna är beredda att förhandla om. Nordkorea vill erkännas som en kärnvapenm­akt, vilket omvärlden vägrar, bland annat eftersom det skulle riskera att sätta i gång en ny kapprustni­ngsspiral i regionen.

– Om Nordkorea börjar ses som en de facto-kärnvapenm­akt, så kan det leda till att andra aktörer börjar se sig om efter hur man ska försvara sig mot ett potentiell­t nordkorean­skt hot, eller utveckla offensiva system för att begränsa dess möjlighete­r att använda militära medel i utpressnin­gssyfte. Det är det viktigaste skälet till att man inte kan tilllåta Nordkorea att utveckla kärnvapen, säger Jerker Hellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland