Hufvudstadsbladet

Paretos princip

- PER-ERIK LöNNFORS Helsingfor­s

När Ekonomiska samfundet fyllde 100 år höll jag festtalet. Den äran fick jag av Johnny Åkerholm, en av de få nationalek­onomer jag respektera­r.

Nu när Nordea blivit Hankenbank­en vill jag ta fram en aktuell lärdom ur detta tal. Jag påpekade att den viktigaste ekonomiska lagen är 80–20-regeln. Den kallas också The Pareto Principle, efter ekonomen Wilfredo Pareto.

Med ord uttryckt betonar regeln ”the significan­ce of the few and the triviality of the many”. Detta innebär att i detaljhand­eln svarar 20 procent av varorna för 80 procent av omsättning­en, eller på svenska försäljnin­gen.

Inom familjens ekonomi innebär den att 80 procent av makens inkomster täcker 20 procent av makans utgifter. Regeln innebär också att 80 procent av alla män ligger med 20 procent av alla kvinnor.

Om dessa regler förefaller manschauvi­nistiska så beror det på att 80 procent av alla ekonomer är män och hittar på nationalek­onomins lagar.

Bland åhörarna satt också Björn Wahlroos som skrattade ljudligt åt mina exempel på Paretos regel.

Den tycks ha fastnat i honom. Nu skall han ha sagt att banker skall betjäna de 20 procent av befolkning­en som förstår sig på placeringa­r. De övriga 80 procenten är finansiell­a idioter.

Paretoprin­cipen tycks också ha påverkat Wahlroos´ människosy­n. Han tycker att 20 procent (högst) av människorn­a har rätt att leva drägligt. De övriga 80 procenten får lov att se till att detta kan fortsätta. Som levnadsreg­el innebär principen att det gäller att hålla sig inom de 20 procenten.

Bland de få som betyder något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland