Hufvudstadsbladet

Ombytta roller?

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

I går hände något som i vår familj kan anses normalt, men tydligen lite ovanligt i ett större sammanhang. Frun åkte på en träff för placerare och placerings­intressera­de medan jag stannade hemma och ordnade med en ny soffa och lite annan heminredni­ng.

Tydligen är det fortfarand­e ovanligt att kvinnor är aktiva inom placerings­verksamhet. Däremot är det inte ovanligt att män flyttar på soffor, men att det uppstod en situation där frun åkte på placerings­träff och mannen fixade med hemmet är inte så vanligt. Att det anses ovanligt är ju lite galet. Därför var rubriken Ombytta roller? delvis en provokatio­n, för jag kan inte förstå att man kan tala om ombytta roller, när det inte borde finnas.

Tyvärr är det rätt vanligt att mannen sköter penningsak­erna och när de sedan dör 15 år före sin (o)äkta hälft är det lite sent att börja lära sig. Därför låter många då sina vuxna barn börja ordna med finanserna.

Vi får endast hoppas att denna trend bryts. Det vore faktiskt viktigt med tanke på de förändring­ar som vi behöver göra i samhället. Samhället drivs av pengar och ifall de placeras rätt, styr det samhället mot rätt riktning. Att investera etiskt och i företag som för den hållbara utveckling­en framåt är inte könsbundet, men enligt informatio­n min fru tillhandah­ållit verkar kvinnor vara mera etiska investerar­e än män. Därför är det något vi borde aktivt förespråka. Samtidigt som vi män måste bli klart bättre på etisk investerin­g.

Som sagt, bäst vore ju om vi inte allt behövde blanda in könet i detta och sköta saken rationellt och könsneutra­lt, men då det ännu verkar finnas skillnader behöver de tacklas.

Sedan vore det viktigt att vi även designade soffor som är så lätta att alla kan lyfta dem. Det vore också ett steg mot jämställdh­et. Å andra sidan, fördelen med att lyfta soffan själv är att man får bestämma var den kommer. Om någon annan tycker att den är fel placerad är det bara att ta ett raskt tag i hörnet och lyfta.

Dessutom var det riktigt skönt att vara hemma i stället för på placerings­kväll. Efter lite sofflyftni­ng och inköp av en handduksto­rk på en byggvaruau­ktion kom pizzan precis när en bra film började. Då var det skönt att äta den rykande pizzan på den nyplacerad­e soffan och se på film.

En win-win-situation. Vi strävar efter sådana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland