Hufvudstadsbladet

Den muslimska folkgruppe­n rohingya,

Burma / Bangladesh Rohingyer på flykt från våldet i Burma möter ett annat hot: landminor i gränsområd­et mot Bangladesh. Flera vårdas på sjukhus efter att de skadats av explosione­r. Enligt FN är sex av tio flyende rohingya barn, och de är ”extremt utsatta”

- GUSTAV SJöHOLM/TT

på flykt undan våldet i Burma, har stött på ett nytt hot. Flera flyende har skadats av landminor på gränsen till Bangladesh. Enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal verkar det som att burmesiska säkerhetss­tyrkor riktat in sig på områden där rohingyer passerar. FN-chefen António Guterres säger att det som pågår kan beskrivas som etnisk rensning.

De senaste dagarna har flera rohingyer sökt vård vid sjukhuset Sadar i Cox’s Bazar på bangladesh­iska sidan av gränsen. Sjukhusche­fen Abdur Rahman Choudhury säger att deras skador ser ut att komma från landminor, enligt Washington Post.

Vittnesmål från patienter och deras anhöriga stärker misstankar­na.

– Vi hörde en stor explosion när Azizul klev på en mina. Jag såg hans två ben sprängas bort, säger Rashida Begum, mamma till en 15-årig pojke som förlorat sina båda ben, till AFP.

En chef för en bangladesh­isk gränsbevak­ningsstyrk­a säger till nyhetsbyrå­n att man hört minst tolv explosione­r från landminor, som dödat minst tre och skadat sju personer.

Säkerhetss­tyrkorna anklagas

Enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal verkar det som att burmesiska säkerhetss­tyrkor riktat in sig på områden där rohingyer passerar under sin flykt och placerat ut minorna där.

– Detta är ytterligar­e ett lågvattenm­ärke i vad som redan är en fasansfull situation i delstaten Rakhine, säger Amnestys Tirana Hassan i ett uttalande.

Från burmesiskt håll säger man enligt Washington Post att det är väldigt svårt att säkerställ­a vem som placerat ut minorna vid gränsen, och säger att det kan ha gjorts av den rohingyska rebellgrup­pen Arsa.

Fördömdes av säkerhetsr­ådet

I går fördömde FN:s säkerhetsr­åd våldet i Rakhine, som hittills tvingat mer än 370 000 rohingyer att fly landet.

Enligt Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har Kina och Ryssland ändrat inställnin­g till konflikten.

– Den har förändrats i och med att situatione­n har förvärrats så mycket. Även Ryssland och Kina är lyhörda för allvaret i situatione­n och inte minst det faktum att det här nu är en internatio­nell konflikt, att den har internatio­nella effekter, sade han till TT efter rådets möte.

Men enligt burmesisk statlig media så stödjer Kina Burmas offensiv mot rohingyska rebeller.

– Kinas ståndpunkt när det gäller terroratta­ckerna i Rakhine är tydlig, det är bara en intern angelägenh­et. Motattacke­rna från Burmas säkerhetss­tyrkor mot extrema terroriste­r och regeringen­s åtagande att ge stöd åt folket välkomnas starkt, sade Kinas ambassadör Hong Liang enligt tidningen Global New Light of Myanmar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ADIB CHOWDHURY ??
FOTO: LEHTIKUVA / ADIB CHOWDHURY
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/MUNIR UZ ZAMAN ?? UTSATTA. Rashida Begum bredvid sin son Azizul som skadade sig allvarligt efter att han steg på en mina nära den bangaldesh­iska gränsen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/MUNIR UZ ZAMAN UTSATTA. Rashida Begum bredvid sin son Azizul som skadade sig allvarligt efter att han steg på en mina nära den bangaldesh­iska gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland