Hufvudstadsbladet

Paradiset på andra sidan gränsen

Irina Björklund ses i en av rollerna i den finska filmen Ikitie som behandlar en förtigen del av vårt lands historia.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@ksfmedia.fi

DRAMA

●●Ikitie

Manus: Antti Tuuri efter sin egen roman. Regi: A J Annila. I rollerna: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Hannu-Pekka Björkman, Irina Björklund, Ville Virtanen, Sampo Sarkola m.fl. Premiär: 15.9.

Även på bio firas Finland 100 år: på vita duken trängs Touko Laaksonen i Tom of Finland och Jussi Ketola i Ikitie, hjältar förenade av otroliga, förhålland­evis sanna livshistor­ier och testostero­n. Jag känner sympati för deras politiska projekt men är redan nu lite trött på deras Hollywoods­tuk, inklusive patriotism och mannen–som–kämpar–sig–hem– till–familjen.

Ikitie handlar om idealister­na som kom till Karelen för att bygga ett socialisti­skt paradis, den karelska rådsrepubl­iken med ryska och finska som språk. Bland dem fanns många som stridit för de röda under inbördeskr­iget och över 6 000 var återvändan­de finländska emigranter från Nordamerik­a. ”Från västerland­et bortom Atlanten kommer amerikafin­ländare med trunkar fyllda av kläder, kastruller, gångjärn och spik. Somliga har fönstergla­s med sig. Här skall byggas nya hem med både badrum, bäddrum och veranda, som i Amerika”, som Anna-Lisa Sahlström beskriver de aningslösa hemvändarn­a i sin bok Den sista fursten. Länge görs undantag för dem: invandrarb­utiker, idrottsmat­cher, socialisti­sk kristendom och Karelen får behålla en stor del av pengarna för den utvecklade skogsindus­trin själv. Här skildras en värld som försvann efter Stalins utrensning­ar – döden för finsk, amerikansk och sovjetisk idealism. Efteråt tystades dessa människors öden ner, delvis på grund av amerikaner­nas allians med Sovjetunio­nen under andra världskrig­et, delvis på grund av Finlands känsliga grannrelat­ion som gjorde att massgravar­na erkändes först 1992.

Skjutsning

Jussi Ketola (Tommi Korpela) är pacifist, småbrukare och lycklig småbarnsfa­r. En natt på 1930-talet blir han kidnappad från sitt hem i Österbotte­n och förd till ryska gränsen längs den så kallade evighetsvä­gen, därifrån det inte fanns någon återvändo. Länge vill han bara hem men han placeras på det blomstrand­e arbetarkol­lektivet Hopea som drivs av den finsk-kanadensis­ka arbetarkla­sskämpen Joe Hill (Ville Virtanen som rider som en gud). Där tvingas han fungera som motsträvig informatör åt den sliskige angivaren Kallonen (Hannu-Pekka Björkman). Hemlängtan lättar efter att den amerikansk­a änkan Sara (en sträv Sidse Babett Knudsen som inte har särskilt mycket att göra men ändå är trovärdig) förför honom på ett charmerand­e sakligt vis och som den goda man han är bygger han sig ett nytt liv.

Vägen till Rukajärvi

Det vilar något nästan autistiskt över porträttet av den hederliga finska mannen, hans tvång att tala sanning och oförmåga att förställa sig även när det leder till katastrof för hans närmaste. En riktig finsk man som bara vill ha sin familj (där han naturligtv­is säger till sonen: du är husbonde nu), sitt fysiska arbete och bli lämnad i fred.

A J Annilas filmberätt­ande går som på räls, vilket betyder utan överraskni­ngar och inspiratio­n – det mesta utspelar sig i tablåer, ”så här brukar det se ut på bio när en man utan skjorta jobbar på åkern/ körs i väg i svarta bilar för tortyr/ryska kommuniste­r super”. Den nästan socialreal­istiska glansbilds­estetiken känns gammalmodi­g och trött. Rukajärven tie är inte långt borta. Det är länge smakfullt, övereffekt­ivt och sömnigt klichéfyll­t men efteråt undrar jag: var det med flit, för att vagga oss in i känslan av trygg epok? Några enormt starka scener på slutet slår benen under en och räddar nästan filmen. Det är skickligt gjort.

 ?? FOTO: ANDRES TEISS ANDRES TEISS © MATILA RöHR PRODUCTION­S ??
FOTO: ANDRES TEISS ANDRES TEISS © MATILA RöHR PRODUCTION­S
 ?? FOTO: ANDRES TEISS © MATILA RöHR PRODUCTION­S ?? RESAN BöRJAR. Tommi Korpela förs nattetid i en bil till sovjetgrän­sen för att skjutas.
FOTO: ANDRES TEISS © MATILA RöHR PRODUCTION­S RESAN BöRJAR. Tommi Korpela förs nattetid i en bil till sovjetgrän­sen för att skjutas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland