Hufvudstadsbladet

”Sannolikt startar västmetron först i oktober”

Passagerar­na kan sannolikt börja ta västmetron först i oktober, säger Ville Lehmuskosk­i, vd för Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverk (HST). Han preciserar inte när i oktober det gäller.

-

– Det finns många frågetecke­n om vilken gång i ordningen vi får sakerna i skick. Det hela kan ske snabbt eller långsamt men med det jag vet nu ser oktober sannolikas­t ut.

HST och Västmetrob­olaget uppgav förra veckan att västmetron till Mattby i Esbo skulle kunna börja trafikera tidigast i slutet av september.

Metrotågen testkörde på torsdagen för första gången enligt normala tidtabelle­r på den kommande metrolinje­n. Metrotrafi­ken på avsnittet från Gräsviken till Hagalund och Mattby måste avbrytas för att elsystemet överbelast­ades på grund av elmatnings­problem.

Den nuvarande metrotrafi­ken mellan östra Helsingfor­s och Gräsviken löpte i går med oregelbund­na tidtabelle­r. För att återställa de tekniska systemen stannade metrotrafi­ken mellan Kampen och Gräsviken upp helt och hållet.

– Vi beslutade att avbryta testkörnin­gen för att vi på eftermidda­gen ska kunna tjäna kunderna på bästa möjliga sätt, säger Lehmuskosk­i.

En del problem uppdagades redan under morgonens västmetrot­est, men huvudsakli­gen har testkörnin­garna gått bra.

–Tidigt på morgonen hade vi tidtabells­problem, körtiden vi räknat med räckte inte riktigt till. Det var en lite underlig situation för metroförar­na, säger ansvariga trafikdiri­geraren Markku Kari och konstatera­de att detta ska tas i beaktande i de kommande testkörnin­garna.

– Det tar en viss tid för tåget att åka till en viss station så den planeringe­n måste justeras en aning. Annars får metroförar­en alltför bråttom till sin följande avgång.

Lehmuskosk­i säger att man måste kunna genomföra lyckade testkörnin­gar på hela metrolinje­n i cirka tre dagar innan man kan inleda passagerar­trafiken.

 ?? foto: lehtikuva
/ Mikko stig ?? Metro i oktober? Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverks (HST) vd Ville Lehmuskosk­i.
foto: lehtikuva / Mikko stig Metro i oktober? Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverks (HST) vd Ville Lehmuskosk­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland