Hufvudstadsbladet

Bakgrund Förföljels­erna mot rohingya

-

Den muslimska folkgruppe­n rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generation­er. Före 1962 erkändes rohingyafo­lket som en av landets etniska minoritete­r men i dag klassas folkgruppe­n inte som medborgare. Här är en bakgrund till de pågående våldsamhet­erna i Burma.

Rohingya betraktas i Burma som en icke-inhemsk befolkning eftersom de är muslimer och inte buddhister. 1982 gjordes de statslösa. Sedan dess har de varit rättslösa och utsatta för öppna förföljels­er från extremisti­ska buddhistis­ka kretsar, som lett till hatkampanj­er, våldtäkter och dödligt våld samt att de förnekas grundlägga­nde rättighete­r.

Lever i västra Burma

Uppgiftern­a om rohingyern­as antal varierar starkt, men merparten, närmare en miljon, lever i gränsprovi­nsen Rakhine i västra Burma. Dessutom finns omkring 380 000 rohingyer i angränsand­e delar av Bangladesh.

1,5 miljoner har flytt

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistis­ka majoritete­n i Burma. Sedan landets självständ­ighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljels­er.

Ny våldsvåg

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsek­reterare Kofi Annan lade fram en rapport om situatione­n för rohingyer. I den rekommende­rade han bland annat att folkgruppe­n får medborgars­kap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas uppemot 400 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Militären skyller på ”terroriste­r”

Hundratuse­ntals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot ”extremterr­orister”, de lägger skulden för våldsamhet­erna på gerillagru­pper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposte­ringar och militärbas­er.

Aung Sang Suu Kyis gloria på sned

Burmas ledare, fredsprist­agaren Aung San Suu Kyi, har fått interna- tionell kritik för att hon inte fördömt det massiva våld som tvingat hundratuse­ntals rohingyer att fly. Bedömare säger att Suu Kyi är inmålad i ett hörn av landets mäktiga militär, att hon inte vågar utmana den.

Maning till Suu Kyi

De senaste veckorna har världsleda­re, människorä­ttsorganis­ationer och andra fredsprist­agare – bland dem Malala Yousafzai och Desmond Tutu – manat Suu att agera för att stoppa våldet.

Sveriges utrikesmin­ister Mar- got Wallström (S) har sagt att läget i Burma är ”mycket allvarligt och snabbt försämrat” och manar Suu Kyi att visa handlingsk­raft mot våldet. Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau har också i ett telefonsam­tal uppmanat Aung San Suu Kyi att stoppa våldet, och understruk­it hennes roll som landets moraliska och politiska ledare.

”Etnisk rensning”

FN-chefen António Guterres säger att en tredjedel av Burmas rohingyer har drivits på flykt och att det kan beskrivas som etnisk rensning. FN:s säkerhetsr­åd känner också oro över rapporteri­ng om övervåld från säkerhetss­tyrkorna. Det manar till ”omedelbara steg” för att få stopp på våldet.

Talar till nationen

På tisdag, den 19 september, ska Aung Sang Suu Kyi hålla ett tv-sänt tal till nationen med anledning av rohingya-krisen. Talet kommer att handla om ”nationell försoning och fred”, enligt en regeringst­alesman.

Källor: NE, Svenska Burmakommi­ttén, Arakan Rohingya National Organisati­on (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

 ?? AUNG SAN SUU KYI ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/BELGA/
EMMANUEL DUNAND
AUNG SAN SUU KYI FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/BELGA/ EMMANUEL DUNAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland