Hufvudstadsbladet

Högerextre­mister vill ta över kyrkan

-

På söndag är det val till Svenska kyrkan. Sverigedem­okraterna mobilisera­r och vill använda kyrkan som språngbräd­a mot riksdagen nästa år.

För Sverigedem­okraterna är makten över kyrkan inte en fråga om tro eller engagemang för kyrklig verksamhet. Det handlar om att vinna ett kulturkrig.

För den moderna högerextre­ma rörelsen är kultur ett lika viktigt slagfält som politiken. De vill att kyrkan ska fungera som kulturbära­re utifrån deras snäva syn på svenskhet, en konservati­v bastion för en ålderdomli­g syn på familj och samhälle.

Så fungerar ett stort antal kyrkor ute i världen i dag. I vissa länder, som Ryssland och Polen, är kyrkan dessutom nära förbunden med auktoritär­a och antidemokr­atiska krafter.

Vill vi ha en folkkyrka som driver frågor om allas lika värde, som är öppen även för homosexuel­la och som vill ha dialog med företrädar­e för andra religioner och samfund?

Eller en reaktionär kyrka som vill vrida klockan tillbaka? Som blir en del av det kulturkrig mot liberala värderinga­r som just nu sveper över världen från Putins Moskva till Trumps Washington?

Aftonblade­t Anders Lindberg om att det vore oklokt att underskatt­a den organisera­de rasismen ännu en gång.

Vad är ett 10 år gammalt statsminis­terlöfte värt i dag? Det återstår att se. Med regeringen Sipiläs svek om vindkrafts­stöd och höjd klumpsumma i minnet är det lätt att bli skeptisk. Nya Åland Annica Lindström om att förslaget att Åland ska få en parlaments­plats i EU har vind i seglen och att tidigare statsminis­tern Matti Vanhanen drog en lans för en plats redan för tio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland