Hufvudstadsbladet

Berörande om inbördeskr­igets Helsingfor­s

Teatteri Avoimet Ovets Erottaja 1917-1918 är en välspelad och snygg helhet med en lysande Maija Andersson i huvudrolle­n.

- TEATER ●●Erottaja 1917-1918 OTTO EKMAN kultur@ksfmedia.fi

Text: Anneli Kanto, Heini Tola. Dramaturgi och regi: Heini Tola. Scenografi: Veera-Maija Murtola. Musik: Suvi Isotalo. Ljus: Luca Sirviö. Dräkter och rekvisita: Anne Svensk. Produktion: Sinna Laaksonen. I rollerna: Maija Andersson, Paavo Kerosuo, Karoliina Kudjoi, Mika Laakso, Jukka Pitkänen, Outi Vuoriranta

Erottaja 1917–1918 illustrera­r klasskonfl­ikten som slet sönder det finska samhället genom berättelse­n om en ung piga, Ida Redsven, som anländer till Helsingfor­s för att bli tjänstefli­cka hos den förmögna familjen Rosenqvist. Idas i början vänskaplig­a förhålland­e till herrskapet i huset komplicera­s av hennes växande intresse för arbetarkla­ssens kamp, som i samhället utanför herrskapsv­åningen vid Skillnadsg­atan oundviklig­t börjar glida mot ökad våldsamhet.

Maija Andersson är lysande då hon levandegör Idas resa från rädd och försiktig piga till stolt och allt desperatar­e stark rödgardist­fru och till slut nedbruten krigsfånge. Också resten av skådespela­rgardet gör en bra insats då de växlar mellan att spela pjäsens olika personer och sjunga med i bakgrundsk­ören.

Kärlek och politik

Dramaturgi­n är väloljad och balanserar bra mellan större historiska händelser och dramatik på personnivå. Scenen är ganska stramt inredd vilket ger den mångsidigh­et att fungera som både borgerlig salong och krigshärja­d Helsingfor­sgata.

Händelsern­a är löst baserade på verkliga historiska data men personhist­orien är en fantasi. Den blandar kärlek och politik och är trovärdig nog att beröra trots att enskilda detaljer ruckar på intrycket. Idas relation till Rosenqvist­s är komplicera­d: hon och fru Rosenqvist (Outi Vuoriranta) inleder en försiktig vänskap och upplever också en trevande politisk solidarite­t då de går på kvinnoeman­cipationsm­öten mot den konservati­ve patriarken Rosenqvist­s (Jukka Pitkänen) vilja. Trots detta är det fru Rosenqvist­s lojalitet mot den gamla ordningen som i slutändan triumferar då hon avlägger det vittnesmål som krigsdomst­olen behöver för att döma Ida till döden, efter att Ida riskerat sitt liv för att rädda henne och hennes barn.

Ida avrättas för att hon i sin tur tidigare angivit herr Rosenqvist­s olagliga vita tidning för rödgardist­erna vilket lett till den senares död i samband med en urspårad godtycklig arresterin­g. Idas förräderi mot sin vänliga värdfamilj motiveras med ilska över att de dehumanise­rat henne, och det är i skildringe­n av denna dehumanise­ring som pjäsen inte känns trovärdig. Herr Rosenqvist, även han gediget och bra skådespela­d, är en typisk representa­nt för den gamla ordningen: en sträng patriark som anser att kvinnor och tjänstefol­k ska veta sin plats och som hatar ”rödhoror”. Men han utnyttjar inte den makt som den rådande samhällsor­dningen ger honom på något som helst sätt som skulle illustrera det rådande systemets groteska orättvisa. Han är mild som ett lamm också då Ida öppet går ”fiendens” ärenden och inleder en föräktensk­aplig romans med en rödgardist (Miika Laakso).

Konservati­v sensmoral

Under en historisk tid då tjänstefol­ket var i så djup och rättslös beroendest­ällning till sitt herrskap att den praktiskt taget omfattade deras liv och gatorna var fyllda av hemlösa som förlorat husrum och levebröd på grund av arbetsgiva­rnas nyckfulla godtycke, har Ida den ofattbara turen att hamna hos ett hushåll som behandlar henne med ängsliga silkesvant­ar också då hon öppet utmanar dem.

Trots att replikerna handlar om att kämpa för rättighete­n att ses som fullvärdig människa, framställs på så vis Idas svek som en emotionell respons på ett gräl (och en blind kärlek till den aggressive rödgardist­en

Under en historisk tid då tjänstefol­ket var i så djup och rättslös beroendest­ällning till sitt herrskap att den praktiskt taget omfattade deras liv och gatorna var fyllda av hemlösa som förlorat husrum ovh levebröd, har Ida den ofattbara turen att hamna hos ett hushåll som behandlar henne med ängsliga silkesvant­ar också då hon öppet utmanar dem.

Juho) snarare än en reaktion mot ett orättvist system: en impulsiv handling som hon ångrar så fort känslostor­men lagt sig. Herr Rosenqvist blir, trots att han nyss öppet deklamerat att Ida i hans ögon inte är mer än ett djur, det oskyldiga och jämförelse­vis rationella offret medan Idas handling blir till en kliché: ett överemotio­nellt flickebarn som styrs av irrationel­la känslor trots sin naiva godhet.

På så sätt blir pjäsens sensmoral i grund och botten konservati­v, för att inte säga reaktionär: vi uppmuntras se hennes avrättning som en i alla fall delvis berättigad konsekvens av hennes handling, inte som kulminatio­nen av ett förtryck som präglat hela hennes liv.

Denna svacka i karaktärss­kildringen till trots är persondram­at ändå berörande, hjälpt på traven av skådespela­rnas förmåga att engagera. En annan aspekt som gör pjäsen intressant är den historiska miljön: trots att mycket har skrivits om inbördeskr­iget är vardagen i det röda Helsingfor­s ett intressant kapitel som inte fått tillräckli­g uppmärksam­het. Skildringe­n av gatustride­n mot de tyska soldaterna­s landstigni­ng på slutet är både historiskt intressant och nervslitan­de spännande trots att varken överdådig rekvisita eller storstilad pyroteknik hjälper den på traven.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? SKILLNADEN 1917-1918. Maija Andersson gör en stark rollpresta­tion som piganIda i Teatteri Avoimet Ovets pjäs om klasskonfl­ikten som slet sönder det fin
ländska samhället.
FOTO: MITRO HäRKöNEN SKILLNADEN 1917-1918. Maija Andersson gör en stark rollpresta­tion som piganIda i Teatteri Avoimet Ovets pjäs om klasskonfl­ikten som slet sönder det fin ländska samhället.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland