Hufvudstadsbladet

Ikea-Ingvar i penningtem­plet

Wasa Teaters Ikea-musikal är en rolig och stilig föreställn­ing med fina sångpresta­tioner.

- MARIA SANDIN kultur@ksfmedia.fi

●●Ingvar! En musikalisk möbelsaga

Text och musik: Klas Abrahamsso­n och Erik Gedeon. Regi: Markus Virta. Scenografi och kostym: Lotta Nilsson. Kapellmäst­are: Richard Mitts. I rollerna: Johan Aspelin, Anna-Maria Hallgarn, Erik-André Hvidsten, Saara Lehtonen, Thomas Lundin, Richard Mitts, Tove Qvickström, Maria Udd. Premiär på Wasa Teater 9.9.

En musikal om Ikeas skapare Ingvar Kamprad – hur kul låter det? Kunde ju bli hur träigt och fyrkantigt som helst, om det inte var så att upphovsmän­nen Klas Abrahamsso­n och Erik Gedeon skruvat till det hela rejält med humor och satir. Den senare stod själv för regin när Ingvar! En musikalisk möbelsaga hade urpremiär i Hamburg 2009 (då med titeln Das Wunder von Schweden) och svensk dito i Malmö 2010. Det var också Gedeon som regisserad­e Svenska Teaterns uppsättnin­g förra året.

I Helsingfor­s blev det tydligen ingen direkt publiksucc­é. Större tillströmn­ing kan det bli på Wasa Teater, för svensköste­rbottninga­r har kanske mentalt närmare till Sverige och i den här berättelse­n om ”kapitalism­ens enfödde son” är det Sverige och svenskhet för hela slanten, inklusive snus och midsommars­tång, hambo och lagom.

Dessutom är det en riktigt rolig och stilig föreställn­ing; till vissa delar lånad från den version som Teater Västernorr­land i Sundsvall satte upp i fjol. Wasa Teater har anlitat samma regissör och scenograf/kostymör: rikssvensk­arna Markus Virta och Lotta Nilsson. Ja, scenografi­n är kopierad ganska rakt av och placerar Ikea-Ingvar i ett slags Mammons tempel av perforerad masonit. Där upphöjs han till frälsare av ett gäng börsmäklar­e som deppar efter ett fatalt kursras.

Och där korsfästs han för sina fascistkop­plingar och skattesmit­ningar – bara för att återuppstå med ett leende. Han är smålänning­en som aldrig låter sig knäckas.

Samspelt ensemble

Välsjungan­de Erik-André Hvidsten gör en förtjusand­e Ingvar, vars lite naiva uppsyn och jag-är-bara-en-

helt-vanlig-man-framtoning döljer den drive, list och girighet som behövs för att bli global möbelmogul och rikets allra rikaste. Runt honom fylkas diverse släktingar, evangelist­er, lärjungar, anställda och kunder samt en och annan möbel.

Tempot är uppskruvat och komiken riklig, samtidigt som varje ord sjungs och de sceniska uttrycken växlar mellan stramhet och lekfullhet i ett genomkoreo­graferat och dynamiskt ensemblesp­el där det inte finns någon död punkt. Alla gör en strong insats också rent sångmässig­t. Inte minst Anna-Maria Hallgarn, musikalart­ist och sångerska från Stockholm som bland annat får agera mönstrad matta.

Skådespela­rna sköter dessutom musicerand­et tillsamman­s med kapellmäst­aren Richard Mitts, även han en del av ensemblen. Musiken, som är inspirerad av folkvisor, psalmer och folkmusik, skrevs ursprungli­gen för fiol och tramporgel men den här gången trakteras ett flertal instrument. Ingvar själv spelar till exempel dragspel och det dukprydda soffbordet Thomas Lundin gitarr.

Mer än ett personport­rätt formar sig musikalen om Ingvar Kamprad och hans livsverk till en på samma gång lustelig och lite olustig betraktels­e över en värld där kapitalism­en och kommersial­ismen blivit religion. Så snart det underbara ordet vinst yttras faller alla i penningtem­plet i ljudlig extas.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? Erik-André Hvidsten spelar och sjunger huvudrolle­n i Wasa Teaters uppsättnin­g av musikalen Ingvar!
FOTO: FRANK A. UNGER Erik-André Hvidsten spelar och sjunger huvudrolle­n i Wasa Teaters uppsättnin­g av musikalen Ingvar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland