Hufvudstadsbladet

Resursslös­eri på chockerand­e sensatione­r

Vad är det här? frågar sig en förbryllad recensent efter att ha sett Darren Aronofskys mother! Varför gör de mest upphaussad­e halvgamla auteurerna långa och totalt utflippade skräckfilm­er?

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@ksfmedia.fi

THRILLER

●●mother!

Manus & regi: Darren Aronofsky. I rollerna: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer m.fl. Premiär: 15.9.

Darren Aronofsky har en enda enastående begåvning: att skildra psykotiska tillstånd. Det gör han genom att låta filmens objektiva verklighet och huvudperso­nens subjektiva sinnesintr­yck, hallucinat­ioner och skräcksyne­r glida in i varandra. Ingen kan lika skickligt framställa hur verklighet­en upplöses, vare sig det beror på droger, smärta eller galenskap. Det här har han visat övertygand­e i filmer som Black Swan, The Wrestler och Reqviem for a dream. Det är ovanligt, eftersom publiken och filmregiss­ören brukar ha en underförst­ådd pakt: det vi ser på vita duken är verkligt.

Moderlig omsorg

Det är omöjligt att tro i Aronofskys nya film mother! Det är en paranoid skräckfilm om ett stort kråkslott ute i ingenstans som har brunnit ner och paret som bebor det: en populär poet (Javier Bardem gör ett märkligt porträtt av en poet enbart kåt på berömmelse) och hans unga musa (Jennifer Lawrence). Han är fullt upptagen med att inte kunna skriva, medan hon renoverar det enorma huset med pietet, slit och kärlek för att återskapa hans förflutna. En dag dyker dock gästen från helvetet (en utmärglad Ed Harris) upp på deras trappa, en beundrare som inte vill dö innan han träffat sin favoritdik­tare. Gästen flyttar in och snart kommer också frun (Michelle Pfeiffer, vacker som glas men en riktig bitch) och deras två vuxna söner som grälar om testamente­t. Fortfarand­e kunde filmen bli ett bittert kammarspel om borgerligh­etens ruttenhet av Polanski. Men sedan börjar folk slå ihjäl varandra, ett begravning­sfölje tågar in och allt trappas upp.

Skräckfilm­sinfluense­r

Den unga kvinnan (hon är utan namn) är den person vars medvetande vi befinner oss i. Lyckligtvi­s har hon Jennifer Lawrences emotionell­t genomskinl­iga ansikte. Hon lider av den paranoida känslan av att vara osynlig som ofta drabbar människor i reproducer­ande jobb, från att sköta småbarn till att städa eller renovera. Ingen ser mig, ingen bryr sig.

När hon försöker protestera över att huset blir invaderat svarar poeten aldrig. Ingen ser rakt på henne och hon ser sådant som ingen annan ser: ett hjärta bultar i toaletten, ett hål som öppnar sig i golvet som en vagina som droppar blod, en vägg i källaren som ger efter och avslöjar dolda gångar under huset. Med en överjordis­kt skicklig användning av ljud, men även av bilder, och denna märkliga rekvisita skapas en kuslig stämning, med tydliga influenser från Rosemary’s baby och The Shining.

När hon blir gravid inser åskådaren att detta inte kan sluta väl, framför allt när hon som alla gravida vill stå i centrum: stoppa världen, något oerhört händer inom mig. Det står inte poeten ut med. Hon är också en typisk skräckfilm­sbrud: gå inte ner i källaren! Öppna inte dörren! Sluta vara martyr! Tack vare de flytande genregräns­erna kan vad som helst hända.

Inte diskhon!

Och det gör det. ”Everything but the kitchen sink”, säger man på engelska, men här har även diskhon kastats in. Den rasar i golvet och in i huset tränger sig fansen, medelålder­stanterna som vill stjäla souvenirer och de hippa ungdomarna som vill ligga. Och förläggare­n och åldringar och hemlösa och demonstran­ter och kultmedlem­mar och hippier och soldater och kravallpol­iser och flyktingar. De festar och slåss inbördes och så sätter förstås förlossnin­gsvärkarna i gång. Och så vidare.

Och fortfarand­e är det långt ifrån nog. Det sker så mycket våldsamt och blodigt och vedervärdi­gt att det inte går att känna något alls, ens skräck. Det här ska förmodlige­n vara någon metafor för hur konsten tränger in i den svindlande egocentris­ka poetens huvud, eller hur världen tränger in i konsten, eller hur konstnären utnyttjar sina medmännisk­or, men det blir dunkelt och banalt och enfaldigt. Eller kanske det ska vara svart humor? Även inslag från sagor och Terrence Malicks metaforisk­a filmskapan­de ingår i brygden. Slutresult­atet verkar mest bara desperat, vilset, pretentiös­t, ytligt och helt slumpmässi­gt. För ögat är det inte slött men det känns totalt likgiltigt.

Självständ­ig filmskapar­e

Vad är ens det här? Aronofsky har auteurstat­us, lite som Hollywoods von Trier. Antichrist var fasansfull men där kändes åtminstone den outhärdlig­a ångesten som lurade där under. Den här skrev Aronofsky på fem dagar (meddelade han i Venedig) och just så utan huvud och fötter (och undertext) är också manuskript­et. Varför gör de mest upphaussad­e halvgamla auteurerna långa och totalt utflippade skräckfilm­er? I fjol Nicolas Winding Refns The Neon Demon och nu mother!

Något är ruttet när så mycket begåvning, kreativ frihet och resurser går till filmer som enbart är bergoch dalbanor för chockerand­e sensatione­r, närmare spel än konst. Förbannels­en i att vara en tekniskt virtuos filmberätt­are men endast ha något infantilt att säga?

 ?? FOTO: PARAMOUNT PICTURES AND PROTOZOA PICTURES ?? PSYKOLOGIS­K THRILLER. Jennifer Lawrences hemfrid störs av objudna gäster.
FOTO: PARAMOUNT PICTURES AND PROTOZOA PICTURES PSYKOLOGIS­K THRILLER. Jennifer Lawrences hemfrid störs av objudna gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland